dijous, 14 de maig del 2020

VÍDEO: Pandèmies, una història que ve de lluny (Programa 170 de LA CLAU de la nostra història)

Ahir, després de dos mesos en confinament, va tornar LA CLAU de la nostra història a les pantalles d'ETV Llobregat i de Terramar-Garraf. El nostre agraïment a tota la gent de la televisió que va aconseguir fer un bon programa, malgrat tots els problemes tècnics que vam tenir, sobretot per "culpa" meva (com podreu comprovar en les imatges. Prometo buscar una solució i que en la propera CLAU la imatge (meva) tingui més qualitat.

Pandèmies, una història que ve de lluny

Programa 170 de LA CLAU de la nostra història

El passat 18 de març, vam emetre el darrer capítol de LA CLAU de la nostra història. Dos mesos després, tornem a ser aquí intentat començar a reprendre la normalitat televisiva encara que sigui des del confinament. .

Abans de començar el programa, però, ens cal retre homenatge a molta gent. Començant pels que han perdut la vida a causa del COVID-19, als seus familiars, a tots els que han patit a les UCIS, als hospitals, a les residències. Un homenatge a tot el personal sanitari, del primer a l’últim. I també un homenatge a les botigues, a les farmàcies, a tanta gent que ha intentat que aquesta país i nosaltres visquéssim el confinament amb el màxim de normalitat possible.

Avui, en aquest primer programa, encara en confinament, volem parlar, no del COVID-19, sinó d’altres pandèmies a què històricament ens hagut d’enfrontar.

La Pesta Negra, del 1346 i que va ocasionar una mortalitat de gairebé 20 milions de persones, un terç de la població.  

El 1597, una epidèmia que  es va iniciar als Països Baixos i que ràpidament es va estendre fins arribar a Catalunya l’any 1599. Se la va anomenar la Pesta de la llana, perquè es contagiava a través de la llana i dels ramats. La mortalitat va arribar fins a un 10% en diferents poblacions. A Santa Coloma de Queralt i a Tàrrega, la pesta de la llana provocaria la mort d’un 25% de la població, i a Bellpuig, d’un 33%.

Barcelona, 1821. Atraca al port de Barcelona el mercant El Gran Turco, procedent de l’Havana. Ningú no va informar que alguns dels tripulants havien mort a causa de la Febre groga;  ni tampoc que en la darrera escala a Màlaga, la malaltia s’avia estès per la ciutat. En poques setmanes la febre groga es va convertir en una epidèmia que, només a Barcelona, causaria la mort del 6% de la població.

La pandèmia de grip de 1918, coneguda com la Grip espanyola que va causar la mort de més de 50 milions de persones a tot el món durant els anys 1918 i 1919. Va arribar a infectar un terç de la població mundial i la taxa de mortalitat general va ser superior al 2,5%.  Aquesta pandèmia va ser l’origen dels actuals sistemes de vigilància i resposta de a les infeccions gripals, com ara el distanciament social o l’ús generalitzat de mascaretes protectores.

I també del paper dels metges, investigadors i científics catalans, com Jaume Ferran i Clua, que va descobrir una vacuna contra el còlera i també la vacuna anttífica, antiràbica i una altra contra la tuberculosi. O Jordi Casals i Ariet, metge i epidemiòleg, considerat una autoritat mundial en el camp dels virus. Va identificar el virus Lassa i també el virus Zika.

Ho farem amb en Víctor Cucurull assessor històric del programa i director de la Fundació Societat i Cultura. 

Comiat

La frase de la setmana de l’escriptor, poeta i director de cinema Pier Paolo Passolini

El millor de la vida és el passat, el present i el futur

Marxem com sempre amb el pensament posat en tota la nostra gent. Mai no els oblidem. Els que pateixen repressió, presó i exili. Els volem lliures i els volem a casa.

Us esperem de nou la setmana que ve per continuar descobrint plegats una nova CLAU de la nostra història.

Fins aviat. Cuideu-vos.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada