divendres, 13 de setembre del 2024

TORNEM ALS CARRERS! Conversa amb el president de l'ANC Lluís Llach (9-09-2024)



Davantal

Han passat moltes coses des del passat 8 de juliol quan emetíem el darrer programa de la 12ª temporada del Vull una resposta..

D’una banda, el 53% de la militància d’ERC va decidir aprovar el pacte del seu partit amb el PSC i, consegüentment,  Salvador Illa va ser investit com el 133è president de la Generalitat de Catalunya.

També hem viscut la tornada de l’exili del president Puigdemont que, com ja havia avisat, no es va deixar detenir. La vergonya política i institucional de la cúpula dels Mossos d’Esquadra amb el desplegament d’una operació gàbia com la que es va fer servir en els atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils del 17 d’agost. Una operació gàbia seguida d’una roda de premsa infame, indecent, de la mateixa cúpula i de les detencions de tres dels mossos que, sempre fora de servei, han col·laborat en la necessària seguretat del president exiliat.

I dimecres tenim un nou 11 de setembre. Alguns mitjans el defineixen com el primer en 12 anys sense un president de la Generalitat independentista. Jo aniré més enllà... Des de l’anomenada transició mai la Generalitat havia estat presidida per un nacionalista espanyol. Ni tan sols el president Montilla s’apropa al perfil espanyolista de Salvador Illa. Un entusiasta del règim del 78, del 155, que va ser un pèssim ministre de Sanitat, implicat en el cas Koldo i la venda de mascaretes i que  va abandonar el Ministeri en plena tercera onada del corona virus i que, com a bon nacionalista espanyol no li ha fet cap vergonya manifestar-se al costat de l’extrema dreta quan ha calgut.

Un nou 11 de setembre amb el moviment independentista en hores baixes i amb l’independentisme parlamentari que sembla, ara sí, haver tocat fons, Un 11 de setembre en què caldrà demostrar, manllevant el president Puigdemont, que encara som aquí. És el moment de tornar als carrers.

Els anys passen molt ràpid, però de vegades ,les paraules encara són de vigent actualitat. Em permeto acabar aquest primer davantal de la 13a temporada del Vull una resposta amb el fragment d’un article que vaig escriure poc després de l’11 de setembre de 2012. Ara se’n compliran 12 anys:

Els propers temps seran sens dubte durs. Ens atacaran de totes bandes i faran servir tots les armes que tinguin al seu abast. Sembraran el dubte, el desconcert; atiaran la por; fomentaran la divisió entre nosaltres; ens difamaran... I penseu que això també ho faran compatriotes nostres; ho faran també en català...

Hem de ser valents. Hem de tenir una gran capacitat de resistència. Hem de resistir com sigui l’ofensiva que se’ns llançarà al damunt. I ho podem fer si ens mantenim units com ho vam fer l’11 de setembre. Només així aconseguirem el nostre objectiu d’una independència com a mitjà per aconseguir un futur millor per a tothom.

L’11 de setembre tots plegats vam fer història. Demostrem a Europa i al món sencer que continuarem fins al final de la mateixa manera que ho vam fer l’11: de manera unitària, democràtica, multitudinària i pacífica.

En parlem tot seguit amb el nostre convidat. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana, serà repetida... però és la més adient per a aquestes dates.

És de l'Antoní Massaguer, independentista provinent de la generació del FNC i activista a la resistència clandestina durant les dècades dels anys 70 i 80. Un dels independentistes que més va treballar per la unitat d'acció i pels avenços del moviment independentista als Països Catalans.

“Per vèncer, cal ser-hi sempre. Per vèncer, cal anar-hi, anar-hi sempre!”

I, malauradament,  hem de continuar marxant amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada