dissabte, 28 de setembre del 2024

Les "Tesis d'agost" de l'ANC. Colpisme, de la violència militar al lawfare judicial

Vull una resposta. 13a temporada. Emès el 23 de setembre de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès

Convidats

Damià del Clot, autor de “Colpisme, De la violència militar al lawfare judicial.”

Pep Cruanyes Advocat i historiador català. 

El SN de la nova etapa de l’Assemblea ha aprovat en el plenari de dissabte passat el document “Tesis d’agost” que vol ser una guia amb deu punts de partida per assolir la independència.

Comparteixo el contingut de les “Tesis d’agost”, Dit això... com diu Vicent Partal en el seu editorial, es pot establir, salvant les distàncies, un cert paral·lelisme amb les “Tesis d’abril” del 1917 de Lenin. En bona part, me les pot recordar el llenguatge que es fa servir... i aquest és el meu dubte... no sé fins a quin punt aquesta manera de comunicar que incorpora el document és la més adequada perquè arribi i, sobretot, convenci, una part important d’un moviment independentista molt tranversal, tant des del punt de vista ideològic com generacional i social.  

Fem un cop d’ull al que proposa les “Tesis d’agost”.

El document aborda i analitza el Primer d’Octubre. Afirma que el procés d’independència continua i continuarà viu mentre la seva gent lluiti per fundar la República de Catalunya al si dels Països Catalans.

Remarca la posició totalitària i repressiva d’Espanya a tots els nivells que ha negat i nega qualsevol solució negociada. Critica, que en aquest context de clara inferioritat, s’estableixin taules de negociació amb qualsevol govern espanyol. Això només servei per estabilitzar l’Estat. Ajudar a fer governs a Madrid només aconsegueix rentar la cara a l’Estat que ens ofega i reprimeix. En conseqüència, la independència de Catalunya haurà de ser radicalment i obstinadament unilateral, mitjançant processos de resistència i rebel·lió de la seva gent que obliguin Espanya a negociar entre iguals..

Pel que fa als partits parlamentaris, el document constata que la societat civil mobilitzada no pot tornar a ser la força auxiliar d’unes institucions que es mantenen subordinades a l’Estat espanyol. Cal recuperar el lideratge del carrer.

“Tesis d’agost” afirma que caldrà idear formes de lluita específiques, flexibles i audaces i passar a l’ofensiva en els espais econòmic, social, cultural i militar del seu domini.

L’activisme civil independentista ha d’esdevenir una força de xoc permanent contra l’estat. Cal generar estructures de país. Enfrontar-se a les institucions si es desvien de l’objectiu d’independència i fer-hi pinya de manera unitària , alhora que creador i dipositari de les condicions que permetin generar estructures de país si coincidim en l’objectiu final.

En el programa d’avui, però, parlarem del colpisme espanyol  i de les seves i diverses estratègies. Entre 1814 i 1981, es produeixen a Espanya més de cinquanta pronunciaments o cops d’Estat militars. No només s’hi veuen implicats militars, sinó també civils i jutges. Podem trobar fins a nou formes de subvertir un règim polític: alçament, pronunciament, insurrecció, motí, rebel·lió, revolta i guerra civil. 

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana l’extraiem de l’epíleg de Damià Clot al seu llibre “Colpisme”

La conclusió a la qual hem arribat és que la història política espanyola és una història reaccionària; de reaccions conservadores a impulsos progressistes.

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada