dimarts, 26 de març del 2019

"A cavall del vent". La filla de Moctezuma a Catalunya (DAVANTAL del programa 133 de LA CLAU de la nostra història)


Benvingudes i benvinguts al programa 133 de LA CLAU de la nostra història.

Segons alguns documents,la princesa asteca Xipahuatzin, filla del novè emperador asteca, Moctezuma, i el seu seguici van arribar a Catalunya, després d’haver estat regalada per Hernán Cortés a Joan Grau, baró de Toloriu, que l’havia acompanyat en la conquesta de Mèxic.

Joan Grau es va casar o amistançar amb la princesa i van anar a viure al poble de Toloriu. La princesa s’hauria batejat i adoptat el nom de Maria. Xipahuatzin hauria mort a Toloriu el 10 de gener de 1537 i hauria estat enterrada a la parròquia del poble. Algunes fonts diuen que conjuntament amb un fabulós tresor que hauria portat des de Mèxic.

També es diu que feien estades a casa Vima, una casa de pagès que és a prop de l’antic camí del Quer Foradat a Martinet passant per Béixec, i que és aquí on podria trobar-s’hi el seu tresor.

A LA CLAU d’avui coneixerem la història de la princesa Xipahuatzin de la mà d’un llibre, “A cavall del vent” que ens narra l’arribada i estada a Catalunya de la princesa asteca. La història ens arriba explicada per quatre personatges: Nelli, una dama de companyia de la princesa; Gabriel, un escrivà d’Índies; Raimon, un notable occità que estudia teologia i filosofia a Barcelona i Maria, una remeiera de la Cerdanya, titllada de bruixa.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada