dimecres, 3 d’abril del 2019

Topografia de la destrucció. Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil .1936-1939 (DAVANTAL del programa 134 de LA CLAU de la nostra història)



“Continua la terrible hecatombe que castiga Barcelona. Un parell de milers de víctimes i més de cent edificis destruïts en dos dies. Pànic i horror. Anem tots a Vallirana. Les escenes d’èxode i d’arrecerament presenciades als paradors del metro i a les estacions són d’aquelles que no s’obliden mai”, escrivia el 18 de març de 1938 Josep M. López-Picó.

Des del febrer de 1937 fins al gener de 1939, Barcelona va ser víctima del banc de proves que les aviacions nazi, feixista i franquista van desplegar sobre la capital catalana, tot seguint una metòdica política de destrucció, terror i desmoralització en la població civil.

El mes de març de 1938 va ser el més mortífer.. Aquells tres dies hi va haver 14 incursions aèries i 12 atacs, que van llançar 192 bombes. Era una nova tècnica de guerra: el bombardeig de saturació. Cada tres hores, els projectils queien al bell mig de la ciutat i es desfermava el pànic. Aquell mes de març van morir 1.000 persones i en van resultar ferides entre 1.500 i 2.000. Els immobles afectats van ser 350.

Durant més de dos anys, Barcelona va ser una de les ciutats més castigades per les bombes: un total de 1.800 edificis van ser destruïts a causa dels avions militars del feixisme durant la Guerra Civil. No hi havia motius estratègics ni militars, l'objectiu era atemorir la població amb bombes.

A LA CLAU de la nostra història d’avui intentarem reviure aquells anys terribles en què Barcelona estava sota les bombes. Ho farem amb Laia Arañó, coautora amb Mireia Capdevila del llibre “Topografia de la destrucció. Els bombardeigs de Barcelona durant la Guerra Civil (1936-1939).

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada