dissabte, 13 d’abril del 2019

El feminisme al segle XXI (DAVANTAL del programa 36 de Catalunya segle XXI)


El feminisme és un moviment social i polític que s’inicia formalment a finals del segle XVIII, sense adoptar encara aquesta denominació, i que suposa la presa de consciència de les  dones, com a grup o col·lectiu humà, de l’opressió, dominació i explotació de què han estat i són objecte per part del col·lectiu d’homes en una societat eminentment masclista i patriarcal.

Tradicionalment s'ha dividit el feminisme en diverses "onades" o etapes històriques. La primera onada de teoria feminista va suposar el naixement de la consciència de l'opressió de la dona en diferents àmbits i va articular-se a través de reivindicacions sobretot de caràcter polític o legislatiu, encaminades a assolir una situació de progressiva igualtat entre homes i dones a l'esfera pública. La segona onada va ampliar el camp de lluita per denunciar el patriarcat que imperava, fins i tot de manera inadvertida per a la societat, en diverses esferes de la vida quotidiana. La tercera, per la seva banda, va abandonar el concepte d'un sol feminisme, per acceptar diversitat de concepcions de gènere i la seva relació amb altres esferes.

El feminisme català de principis del segle XX és de signe cultural i social. En aquella època, les feministes catalanes impugnaren alguns dels patrons socials tradicionals que relegaven les dones a la casa i reivindicaren un paper actiu per a les dones a la societat que trencava amb el seu aïllament social i la seva marginació tradicional dels afers públics i culturals.

Les Primeres Jornades Catalanes de la Dona, el juny de 1976, van trencar el silenci després de molts anys de dictadura. En aquella dècada, les reivindicacions se centraven en l’educació i el sexisme, l’abolició de les lleis que generaven discriminació, la legalització dels anticonceptius, el dret al propi cos, l’eradicació de la prostitució, la defensa de les prostitutes i l’amnistia per a les dones empresonades per delictes específics.

A la dècada dels vuitanta del segle passat, els grans canvis legislatius i la creació d’un feminisme més institucional, tot i suposar un gran avenç van ser insuficients per assolir la transformació social profunda que buscava i busca el moviment feminista.

Quins són els reptes que afronta el feminisme del segle XXI? En parlem tot seguit aquí, a Catalunya segle XXI.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada