divendres, 25 de setembre del 2020

Voliana edicions. Un any de l'operació "Judas". "La mort de Guillem". Indult al procés? (Vull una resposta emès el 24/09/2020)

 Vull una resposta emès el 24 de setembre de 2020 per ETV Llobregat

Convidats:

Jordi Solé i Camardons, Escriptor, professor i sociolingüista i director de Voliana Edicions

Lourdes Escardívol, professora de secundària

Gabriel Ginebra, escriptor. Màster en Direcció d’Empreses i Doctor en Filosofia en Organització d’Empreses.

Davantal

L’onze d’abril de 1993 Guillem Agulló i Salvador, militant de Maulets, moria assassinat a Montanejos, a mans d’un escamot de l’extrema dreta. Després d’apallissar-lo, Pedro Cuevas, cap de l’escamot, el va assassinar  d’una ganivetada al cor. Els agressors van marxar deixant el cos de Guillem mentre feien la salutació feixista i cantaven el Cara al sol. Tenia divuit anys.

Segons la justícia espanyola, la mateixa que empresona polítics i dirigents d’organitzacions civils per la seva ideologia, la mateixa que ara acusa els CDR d rebel·lió i de terrorisme, va dictaminar que no hi va haver delicte d’odi, ni tampoc causes polítiques, ni tan sols assassinat. Pedro Cuevas només va ser condemnat per un delicte d’homicidi a setze anys de presó. Va sortir en llibertat al cap de quatre anys.

L’11 d’abril d’enguany es van complir 27 anys de l’assassinat de Guillem Agulló. Els seus assassins viuen en llibertat. La impunitat del feixisme a l’Estat espanyol és una constant històrica i el  País Valencià ha estat un des llocs on més s’han patit els atacs i la impunitat dels agressors.

Guillem Agulló i Carme Salvador són els pares de Guillem. Dues persones que, quan les coneixes, et deixen empremta per a tota la vida. Incansables lluitadors per la llibertat, per les llibertats. Incansables i tenaços lluitadors per la memòria del seu fill i perquè el seu nom ressoni constantment al cor i al cervell de tothom.

A principis d’any, Núria Cadenes va publicar el llibre “Guillem” i ara s’estrenarà oficialment el documental “La mort de Guillem”, dirigida Carlos Marqués-Marcet.

Han passat 27 anys. Vint-i-set anys sense Guillem Agulló. Vint-i-set anys d’incansable lluita dels seus pares, bones persones, lluitadores per la llibertat, recordant, incansables, el seu fill Guillem, nedador. antifeixista. antiracista. Independentista, bona persona. Tenia divuit anys.

"Quan una voliana es mou tot l’univers tremola...." 

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. 

Som-hi. Comencem!

 Final

La frase de la setmana de Gemma Pasqual sobre Guillem Agulló:

Els seus 18 anys són perpetus...La mirada congelada en una fotografia ens encoratja a continuar la lluita.

Un dia més, un programa més marxem amb el pensament posat en tota la nostra gent, la que pateix repressió, presó i exili Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. 

Que tingueu molt bona feina!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada