divendres, 9 de juliol del 2021

"MOLT A FAVOR. 57 propostes i un pacte per la llengua" amb Pau Vidal, Rudolf Ortega i Magí Camps

 

Convidats

Rudolf Ortega, Filòleg. Ha treballat en diferents mitjans de comunicació com a assessor lingüístic i ha escrit diversos llibre de llengua. Actualment escriu la columna "Brou de llengua" d'El País i es dedica a la correcció literària.

Pau Vidal,  Escriptor, traductor, articulista i crucigramista. Ha publicat diversos llibres sobre llengua, el darrer “Corregir mata”. Ha escrit i presentat programes i seccions televisives. Escriu una columna setmanal a Vilaweb.

Magí Camps, Filòleg, periodista. Redactor de Cultura de La Vanguardia. Ha publicat el llibre Parla’m amb estil”. Imparteix traducció periodística a la Facultat de Traducció i Ciències del Llenguatge de la UPF. És membre de la Secció Filològica de l'IEC.

Davantal

El 12 de març de 2020 emetíem el darrer Vull una resposta des del plató d’ETV Llobregat. Vam tenir com a convidats en Josep Murgades, en Pere Mayans i en Francesc Xavier Vila. El programa va girar a l’entorn de la llengua: les seves fortaleses, les seves debilitats, el present i el futur.

El 14 de març, dos dies després, el govern espanyol declarava l’estat d’alarma i començava el llarg periple provocar per la pandèmia de la COVID-19. Des de llavors, més de 700.000 persones, a Catalunya,  han estat afectades per la pandèmia que ha produït més de 22.000 defuncions. Mesos molt difícils, sobretot per als afectats i els seus familiars i també per la vida econòmica d’aquest país farcit de micro, petita i mitjana empresa que representa prop del 80% de l’ocupació del país.

Per al Vull una resposta ha significat emetre 48 programes telemàticament amb totes les dificultats tècniques que comporta. Afortunadament, ETV Llobregat compta amb uns tècnics i un grup humà de primer ordre que han sabut mantenir l’emissora al més alt nivell. Gràcies a tots els que ho heu fet possible.

Avui, 15 mesos després, tornem a l’enyorat plató d’ETV Llobregat i el destí ha fet que el nostre retorn sigui, també, amb un programa dedicat íntegrament a parlar sobre la llengua catalana.

Avui, però, no parlarem de dades, no ens flagel·larem una vegada més per si estem malament o si estem pitjor. Avui . gairebé per primera vegada, sentirem propostes que poden ajudar a revertir la situació actual de la llengua. Propostes concretes, molt més enllà del que ja hauria de ser una pràctica habitual als Països Catalans, aquella de “No renuncieu a la llengua. Parleu sempre i a tothom en català”.

Us presentarem el llibre “Molt a favor. 57 propostes i un pacte per la llengua”, que, com escriu Enric Gomà en el pròleg: “Davant de la incapacitat manifesta a l’hora de trobar solucions concretes, imaginatives i sempre parcials per a la difusió del català, que detectem en molts debats sobre la llengua, set professionals ens hem reunit per intentar traçar propostes específiques per a la difusió del català, lluny de la sociolingüística llagrimosa.”

En parlem tot seguit amb els nostre convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana l’hem estreta de “Pacte per la llengua” l’article final del llibre “Molt a favor” i que fa referència al bilingüisme...

Aquesta ha estat la gran decepció del catalanisme polític dels últims anys: no tan sols no saber contrarestar un missatge que postulava una igualtat fictícia entre dues llengües desiguals, sinó també acabar assumint part d’aquest missatge com a propi.

I un dia més, un programa més, continuem marxant amb el pensament posat en tota la nostra gent, que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornarem la setmana que ve en el que serà el darrer programa de la 9a temporada. Que tingueu molt bona feina!

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada