divendres, 12 de febrer del 2016

Una banca al servei del país


Davantal del darrer programa de La Clau de la nostra història

Quan parlem de la Banca, el primer que ens ve al cap són paraules com hipoteca, crèdits, interessos... però també d’altres com corrupció,  estafa de les preferents, deute, crisi, retallades, Fons Monetari Internacional, la Troika....

De banca n’hi ha de diferents tipus.... Per començar, potser hauríem de diferenciar clarament entre banc i caixa d’estalvis, encara que d’aquestes darreres pràcticament ja no en queden, engolides per la crisi dels darrers anys.

Les caixes d’estalvis són... o eren... entitats financeres especialitzades en comptes d’estalvis i en crèdits hipotecaris. La  gran diferència amb els bancs era que les caixes tenien limitacions pel que fa a l’ús dels seus excedents i estaven obligades per llei a reinvertir els beneficis derivats de la seva activitat financera en obra cívica, que creés riquesa econòmica i social al territori.

Segons d’on prové el capital, de bancs, en tenim de tres tipus: els públics, en què el capital l’aporta l’Estat... Els privats en què és aportat per accionistes particulars i els mixtos formats amb aportacions dels dos tipus.

La banca pública es distingeix de la privada en què les seves accions són motivades per l’interès públic, si més no així hauria de ser. En canvi, la privada busca beneficis a curt termini per als seus accionistes.

En aquest sentit, podem veure com els beneficis de la gran banca espanyola durant el 2015 han superat els onze mil milions d’euros, que representa un 7,3% més que el 2014.

Des de fa uns anys disposem també de la banca ètica, formada per entitats bancàries que tenen per objectiu fer compatible la rendibilitat financera i econòmica amb l’assoliment d’objectius socials i ambientals.

Com serà el sistema bancari en la Catalunya del futur? Tornaran les Caixes d’estalvis? Predominarà la banca ètica o la pública per damunt de la privada?

El que si coneixem amb certesa i exactitud és com ha sigut la història de la banca a Catalunya.  

L’any 1401, a la llotja de Barcelona,  s’obria una taula de canvi coberta amb un tapet amb les armes de la ciutat. La Taula s’encarregava de donar crèdit al monarca i al Consell de la ciutat, i acceptava dipòsits de particulars.

Avui, com ja heu pogut suposar, dedicarem aquest capítol de La Clau de la nostra història a parlar de la Taula de Canvi, que tot just començat el segle XV es convertia en el primer banc públic d’Europa. 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada