divendres, 10 d’agost del 2018

Trótula de Salern (El paper de la dona al segle X.- 7)



Va ser la primera ginecòloga de la història. No es coneix la data exacta del seu naixement i es creu que va morir sobre el 1097.

Va exercir la medicina a Salern, on hi havia el primer centre mèdic, considerat la primera universitat d’Europa, que no estava connectat amb l’Església. Tant en la tradició popular com en els cercles científics, les Mulieres Salemitae, gaudien de gran fama com a metgesses i estudioses de la medicina. Tròtula va ser-en una de les destacades, va fer de metgessa i va exercir la docència. 

Les seves teories mèdiques sobre el control de natalitat i les causes i tractaments de la infertilitat van ser increïblement avançades per a l’època. Tròtula va liderar el grup de metgesses que, des de tot el món conegut, venien a estudiar amb ella. Va escriure diversos tractats d’anatomia i fisiologia femenina. D’entre les seves obres, destaca Passionibus Mulierum, que va ser de referència obligada a les escoles de medicina fins al segle XVI. En aquesta obra, s’explicava la menstruació, la concepció, l’embaràs, el part, el puerperi, el control de natalitat, les malalties de l’úter i de les vies urinàries. 

Les obres de Tròtula tractaven temes sobre salut, sexualitat, guariments, remeis, control de la natalitat i les causes i tractaments de la infertilitat, també sobre les malalties de la pell, dels ulls i la sordesa i fins i tot va escriure els primers tractats pediàtrics de la història.

Curiosament, a partir del segle XII, algun copistes dels seus llibres començaren a atribuir—los al seu marit, fins que el seu nom va arribar a ser substituït definitivament per una forma masculina: Troffus.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada