dimecres, 23 de març del 2022

“El castellà a la Catalunya contemporània: Història d’una bilingüització”. La FNEC. Vaga del 23 de març

Convidats:

Mireia Galindo, filòloga, professora educació secundària. Coautora de "Història d'una bilingüització"

Francesc Bernat, filòleg, professor UB. Coautor de "Història d'una bilingüització"

Ferran Piqué, president de la FNEC

En el llibre “Por una ley de llenguas: convivencia en el plurilingüismo. Una propuesta para una ley de lenguas oficiales en España” publicat el 2019 la seva autor, Mercè Vilarubias, afirmava:

“El castellano es una llengua hablada en sus territorio s(Catalunya) mucho antes de la unió con Castila.” [...] Hace aproximadamente seis siglos que el castellano està extendido en todo el país”.

Pilar del Castillo, membre del PP, que va ser ministra de Cultura amb el govern Aznar va manifestar: “Habría que ver cuando se ha prohibido hablar una llengua  en España”

I com a cirereta del pastís de les declaracions falsejades, la tan coneguda de l’avui rey emèrito...”Nunca fue la nuestra llengua de imposición, sinó de encuentro; a nadie  se le obligó  nunca a hablar en castellano. Fueron los pueblos más diversos quines hicieron suyo por voluntat libèrrima el idioma de Cervantes.”

El llibre “El castellà a la Catalunya contemporània: Història d’una bilingüització”, de Mireia Galindo, Francesc Bernat i Carles de Rosselló, posa fi a aquestes falsedats que tergiversen la història real, que no és altra que la bilingüització de la majoria dels catalans és molt recent, perquè no es va aconseguir fins ben entrat el segle XX.

Estem immersos en una vaga unitària de 5 dies  que acabarà la setmana que ve, els dies 29 i 30. Els sindicats, a més d’exigir una negociació real i la dimissió del conseller Josep González-Cambray, demanen el 6%  del PIB, mínim per a educació; la retirada del nou calendari escolar; l’estabilització del personal interí; la retirada del nou currículum que atempta contra la qualitat de l’educació i l’assumpció de responsabilitat del Departament en la defensa de la immersió lingüística i cobertura legal de tot el personal dels centres.

El dimecres 23, però, hi ha convocada una nova vaga aquesta amb un sol punt reivindicatiu: la llengua. Els sindicats convocant són La COS (Comissió Obrera Sindical) La intersindical, el SEPC, la USTEC i la FNEC. Sota el lema “La seva sentència, la nostra lluita” convoquen a la vaga a tota la Comunitat Educativa del Principat, a tots els nivells educatius -obligatoris i postobligatoris, des d'infantil fins a la universitat- en resposta a la sentència del 25% de classes en castellà i conscients que l’eix vertebrador d’aquest país passa pel manteniment del català com a llengua vehicular dels centres educatius catalans.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana, que recull el llibre “Història d’una bilingüització””, són les paraules que Tortell Poltrona va dir durant el pregó de les Festes de la Mercè de Barcelona del 24 de setembre de 2020 recordant-nos l’obligació que tenim de parlar en castellà, segons la Constitución Española:

“Hi ha gent obstinada a pensar que la nostra llengua és el castellà i nosaltres vinga a parlar català. Es veu que devem tenir problemes mentals. Potser pensen que la seva llengua és més important que la de la meva mare. Doncs no. Qui rebutja la llengua i la cultura d’un lloc, com a mínim, es pot dir que és un inadaptat.”

Marxem amb el pensament posat en tota la nostra gent, que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada