divendres, 25 de març del 2022

President Aragonès: "Modificarem la llei per blindar la immersió lingüística" (16-12-2021)

 

El principi d’acord a què van arribar ahir JxCat (a darrera hora sembla que se’n vol desmarcar) ERC, Comuns i PSC sobre la reforma de la Llei de Política Lingüística ha fet esclatar entitats, associacions i sindicats d’ensenyament. Algun mitjà de comunicació afí a sectors del govern s’ha apressat a cantar les excel·lències de l’acord: [1]

L'acord unitari és una resposta intel·ligent a les quotes del poder judicial i seria bo que el gir d'última hora de JxCat no el frustrés.

En parlarem després de la “resposta intel·ligent”... Veiem en què consisteixen els canvis en la Llei de Política Lingüística:

Redactat actual:[2]

Article 20.  La llengua de l'ensenyament

1. El català, com a llengua pròpia de Catalunya, ho és també de l'ensenyament, en tots els nivells i les modalitats educatius.

2. Els centres d'ensenyament de qualsevol grau han de fer del català el vehicle d'expressió normal en llurs activitats docents i administratives, tant les internes com les externes.

Proposta acordada:[3]

El català, com a llengua pròpia de Catalunya, és la llengua normalment emprada com a llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu. També és emprat el castellà en els termes que fixin els projectes lingüístics de cada centre, d’acord amb els criteris que s’estableixen a l’apartat 3.

No pot haver-hi cap mena de dubte sobre l’abast dels canvis en la Llei. De fet és una claudicació definitiva i que permetrà, ara ja de manera oficial, la fi de la immersió lingüística. Per si algú potser no ho entén o no ho vol entendre, la paraula immersió (ara bandejada dels discursos oficials) vol dir 100% en una llengua, en el nostre cas, la catalana.

Per què aquests mitjans ens diuen que és “una solució intel·ligent”?

Davant la sentència del 25% de castellà a les escoles (recordem que és un mínim del 25%) no hi ha sortida legal possible. Les associacions i entitats que volen des de fa anys acabar amb la immersió ja s’han preparat i dilluns mateix possiblement presentin la demanda col·lectiva, signada de moment per 1.500 persones perquè es faci efectiva la sentència.

Al Govern, que no està disposat a desobeir ,se li ha acudit una manera possible d’esquivar  la sentència  i és reformant la Llei de Política Lingüística. D’aquesta manera deixa en mans dels centres educatius, i del seu propi projecte lingüístic, la possibilitat que el castellà sigui la llengua “normalment” emprada com a llengua vehicular i del sistema d’aprenentatge educatiu (proposta de Llei dixit).

Amb aquesta modificació, el Govern “normalitza” la situació actual, que no és altra que la ja coneguda que hi ha molts centres educatius que des de fa anys ja no fan immersió lingüística i on el castellà és la llengua usada més habitualment. Així pretenen “protegir” aquells centres on encara es practica la immersió o si més no s’hi apropen força.

És aquesta la nostra ambició lingüística actual? On queden les paraules grandiloqüents de blindarem el català; la llengua no es toca; compromís inqüestionable, per part d’aquest Govern, de treballar per protegir el català dels atacs externs i de l’impuls que es vol donar per impulsar-ne l’ús arreu; assegurar el present i el futur del català; salvar la llengua per les properes generacions...

O les mateixes declaracions del President Aragonès després de la primera Cimera sobre la llengua del mes de desembre passat: [4]

El president de la Generalitat ha destacat que el que hi ha en joc és el "futur de Catalunya tal com l'hem entès fins ara.

Tot atac a la llengua és un atac a un dels pilars que defineixen la societat catalana. Avui no només ens hi juguem el futur de la llengua, sinó una idea comuna de país. Ens hi juguem el futur de Catalunya tal com l'hem entès fins ara.

Aragonès ha anunciat un conjunt de mesures entre les quals destaca un increment de les inspeccions als centres educatius, des d'aquest mateix divendres, per garantir que compleixen els projectes lingüístics vigents.

L'ús del català a l'escola ha disminuït en els últims anys. Volem revertir aquesta dinàmica. En les pròximes setmanes, posarem en marxa un estudi que hem encarregat a la UB per aprofundir en el coneixement del sistema educatiu."

A més, el Departament d'Educació posarà en marxa un pla de promoció de l'ús de la llengua catalana als centres educatius que arrencarà al gener i que pretén arribar a les prop de 4.500 escoles i instituts de Catalunya, d'acord amb les necessitats de cada centre.

Modificarem la normativa per blindar la immersió lingüística.

Sóc conscient de les enormes dificultats a les quals s’ha d’enfrontar el Govern de la Generalitat de Catalunya per mantenir la immersió lingüística i el model d’escola catalana davant l’ofensiva judicial i política engegada des de l’Estat espanyol, amb la col·laboració i complicitat de determinades organitzacions amb seu a Catalunya.

Aquestes dificultats, però, no poden servir d’argument per, d’una banda acatar de manera dissimulada la sentència i, de l’altra “normalitzar” la situació que des de fa anys ja es viu i pateix en moltes escoles del país.


[1] https://www.ara.cat/editorial/bon-acord-pel-catala-l-escola_129_4314497.html

[2] https://llengua.gencat.cat/ca/detalls/article/Capitol-III

[3] https://www.esquerra.cat/uploads/20220324/202MVT00025___Proposicini_de_llei_de_poln_tica_lingn_n_stica.pdf 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada