dimecres, 16 de març del 2022

La guerra d'Ucraïna. "Molts o ningú" de Clara Ponsatí. 56 anys de la Caputxinada

 

Vull una resposta. 10a temporada. Emès el 14 de març de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Convidats:

Josep Ferrer, President associació LAUDEPresident d’AExRC

Francesc Marco, historiador

Josep Pinyol, historiador

Davantal

“Si quan nosaltres tornem a casa Catalunya no és independent, haurem tornat, però no serem lliures. No som a l'exili pel que vam fer o pel que diuen que vam fer. Som a l'exili perquè som catalans i som independentistes. Mentre hi hagi independentistes, hi haurà repressió, exili i presó. Ha passat sempre. Per això és una enganyifa contraposar el diàleg a la independència. La història de Catalunya no es repeteix per casualitat. Es repeteix perquè no som lliures. No serveix de res ajornar la independència. No serveix de res cercar el nostre lloc a l'Estat espanyol. A l'Estat espanyol no hi tindrem mai lloc si no deixem de ser catalans. Ho han viscut els nostres avis, els nostres pares i ara ho estem vivint nosaltres. I ho viuran els nostres fills i els nostres nets si nosaltres ara defallim.”

Són les paraules de la consellera Clara Ponsatí que ha publicat recentment el llibre ”Molts i ningú” amb el subtítol “Embastat de memòries i altres històries”. En el llibre, hi trobarem la seva versió i opinió sobre el pre i post referèndum 1 d’octubre i per què va decidir anar-se’n a l’exili. En el programa d’avui farem un repàs a les frases que poden resultar més polèmiques.

La setmana passada ens van complir 56 anys de la Caputxinada. Entre el 9 i l’11 de març de 1966, més de 450 representats de professors, estudiants i intel·lectuals es van reunir al convent dels Pares Caputxins de Sarrià i van constituir el Sindicat Democràtic d’Estudiansts de la Universitat de Barcelona. La policia franquista va posar setge al convent i després va assaltar el recinte. Tot plegat engegà un moviment unitari de solidaritat política i ciutadana que va ser la llavor de la Taula Rodona, antecedent de l’Assemblea de Catalunya. 

Dimecres 15 de març, l’associació LAUDE d’exrectors de les universitats catalanes recordarà aquests fets amb l’acte “pel lliure debat de les idees” que tindrà lloc a l’Aula Magna de la Universitat de Barcelona.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana... Fa més de 2.000 anys, el filòsof romà Luci Anneu Sèneca, conegut com a Sèneca el jove, va dir, en referència a la guerra:

“Una era construeix ciutats. Una hora les destrueix.”

El nostre pensament amb tota la gent que pateix la repressió la presó i l’exili, Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada