dijous, 31 de març del 2022

Atacs a la llengua. El mitreu de la vil·la romana dels Munts. 1714: Ruta exili austriacista Viena. Les cartoixes de Catalunya


La CLAU de la nostra història. Tercera etapa. Capítol 185. Emès el 30 de març de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Benvingudes i benvinguts a LA CLAU DE LA NOSTRA HISTÒRIA programa 185.

Per conèixer la història de la minorització i substitució de la llengua catalana ens hem de remuntar segles enrere.  A partir del segle XVII a la Catalunya Nord i de principis del segle XVIII s la resta de la Nació.

Podríem citar centenars i potser fins a milers d’actes i accions contra la llengua catalana. Podreu trobar tota la història de prohibicions, vexacions, humiliacions lingüicides a llibres com “L'intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya”, de Josep Benet, o en els llibres “Catalanofòbia. El pensament anticatalà a través de la història” i  “La persecució política de la llengua catalana”, de Francesc Ferrer i Gironès, o “Cròniques negres del català a l’escola”, de Pere Mayans.

Deixarem de banda les ja iniciades als segles XVIIi XVIII i només en citarem unes poques a partir del segle XIX

1837 Un edicte reial imposa càstigs infamants als infants que parlen català a l'escola. Al mateix temps la instrucció del Gobierno Superior Político de Baleares mana castigar als escolars que parlin català mitjançant la delació dels alumnes.

1838 Es prohibeix que els epitafis dels cementiris siguin en català.

1857 Llei Moyano d'instrucció pública, la qual només autoritza el castellà a les escoles.

1896 La Dirección general de Correos y Telégrafos prohibeix parlar en català per telèfon a tot l'estat espanyol

1924 El general Lossada és nomenat president interí de la Mancomunitat de Catalunya i implantà l'ensenyament en castellà a les escoles de la Mancomunitat. Per Reial Ordre espanyola, se sancionaran els mestres que ensenyin en català.

1926 Reial decret que criminalitza a qui es resisteixi passivament a utilitzar el castellà i pena de "arresto mayor a prisión correccional" per qui usi un idioma distint del "espanyol”.

1939: Franco diu "La unitat nacional la volem absoluta, amb una sola llengua, el castellà i una sola personalitat, l'espanyola.".

1939, Carta del ministre espanyol de Governació, Ramón Serrano Suñer, enviada a tots els bisbes catalans per comunicar-los la nova normativa d'usos lingüístics en la comunicació de l'Església amb els feligresos "hasta tanto que el idioma español sea entendido por todos (lo que se logrará con una tenaz labor escolar)"

1945. Nueva ley de educación primaria que només deixa ensenyar en castellà.

2010, 9 de juliol, es fa pública la sentència del TC respecte a l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2006, que entre altres estableix que la llengua catalana no és la llengua preferent de l'administració a Catalunya ni tampoc la llengua vehicular del sistema educatiu.

2022, Sentència del TSJC que obliga a les escoles a impartir un mínim del 25% de castellà a totes les escoles de Catalunya.

2022. Els partits JxCat, ERC, Comuns i PSC acorden reformar la Llei de Política Lingüística  perquè el castellà pugui ser també  la llengua vehicular i d’aprenentatge del sistema educatiu segons ho fixin els projectes lingüístics de cada centre.

Conquesta, colonització i assimilació... L’estratègia que es va començar a aplicar al segle XVII: “Un rey, una ley, una religiòn, una llengua.” Diferents governs, diferents mètodes i nivells d’intensitat en la repressió, però l’objectiu continua sent el mateix: la substitució lingüística i l’assimilació. 

Final

La frase de la setmana del polític i historiador Francesc Ferrer i Gironès:

"L'idioma és, per a la nostra nació, l'emblema més preuat perquè ens agermana, ens defineix, ens aglutina a l'hora de pensar i en la manera de dir; en definitiva és, al mateix temps, el nostre ésser i l'expressió de la nostra ànima."

Tornarem la setmana que ve. Us convidem a compartir amb nosaltres més CLAUS de la nostra història.

Que passeu una bona setmana.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada