dimecres, 5 d’abril del 2023

L'assassinat de Guillem Agulló. La història de Catalunya dia a dia. Els soldats rossellonesos a la I Guerra Mundial que només parlaven català

 

LA CLAU de la nostra història. Programa 226. Emès el 4 d'abril de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 226

L’onze d’abril de 1993, Guillem Agulló i Salvador, militant de Maulets, moria assassinat a Montanejos, a mans d’un escamot de l’extrema dreta. Després d’apallissar-lo, Pedro Cuevas, cap de l’escamot, el va matar d’una ganivetada al cor. Els agressors van marxar deixant el cos de Guillem mentre feien la salutació feixista i cantaven el Cara al sol. Guillem tenia divuit anys.

Segons la justícia espanyola, la mateixa que ha empresonat polítics, dirigents i activistes, la mateixa que exerceix la repressió contra el moviment independentista, va dictaminar que no hi va haver delicte d’odi, ni tampoc causes polítiques, ni tan sols assassinat. Pedro Cuevas només va ser condemnat per un delicte d’homicidi a setze anys de presó. Va sortir en llibertat al cap de quatre anys.

Pedro Cuevas va tornar a ser detingut el 2005, acusat de pertànyer al grup neonazi Frente Antisistema. L’acusació va ser per associació il·lícita, tinença il·lícita d’armes prohibides i tinença d’armes de foc reglamentàries. Malgrat les proves, Cuevas i la resta d’acusats van ser absolts. 

Trenta anys de l’assassinat de Guillem Agulló. Els seus assassins viuen en llibertat. La impunitat del feixisme a l’Estat espanyol és una constant històrica i el País Valencià ha estat un des llocs on més s’han patit els atacs i la impunitat dels agressors.

A principis de setembre de 2017, Joan Coscubiela, diputat de “En Comú Podem” pronunciava un discurs al Parlament de Catalunya en un de les sessions dedicades al referèndum de l’1 d’octubre.  Les seves paraules, vergonyants, es van guanyar l’aplaudiment entusiasta dels grups del PP, de C’s i del PSC. Guillem Agulló pare va enviar una carta oberta al Sr. Coscubiela. Us en llegeixo un fragment:

I ací entre jo, quan me pregunte si el meu fill no tenia el mateix dret que el teu a defensar les seues idees. Dret que li varen negar segant-li la vida per ser independentista, antiracista i antifeixista. I són eixes majories les que ens han negat amb la mort, que pensarem lliurement, i eixa majoria independentista a la que tu te referixes serà la garantia i la primera defensora de què les minories puguen viure respectades democràticament. Mai voldrem per als altres el que nosaltres hem patit. Mai. Enlloc. Contra ningú.

Trenta anys sense Guillem Agulló. Trenta anys d’incansable lluita dels seus pares, bones persones, lluitadores per la llibertat, recordant, incansables, el seu fill Guillem, bona persona, lluitador per la llibertat.

Final

La frase de la setmana seran uns versos que Francesc Mompó, el poeta de la Vall d’Albaida, va dedicar a Guillem Agulló

Gladiador anacrònic d'una època/que no entén de cavalleries,/eixires del cor de la terra,/lliure com la llum/que banya de colors/la gent del teu poble...

Tornarem el dimarts 18. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història. Que passeu una molt bona Pasqua!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada