dijous, 20 d’abril del 2023

L'edició de llibres a la Nació catalana durant el segle XV. La història de Catalunya dia a dia. La república catalana que va durar tres dies. Francesc de Castellví. La memòria de la Guerra de Successió

La CLAU de la nostra història. Programa 227, emès el 18 d'abril de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 227.

En la impressió tipogràfica, els tipus mòbils servien per compondre el text per a la seva impressió. Aquests tipus permetien, en cas d’error, substituir només el caràcter erroni.

Els tipus mòbils de metall es van inventar a Corea al voltant del 1210, però no van ser àmpliament utilitzats a causa de l'enorme conjunt de caràcters del xinès. Al voltant de 1450, Gutenberg va inventar els tipus mòbils a Europa, juntament amb altres innovacions tipogràfiques. Aquesta invenció va fer, gradualment, que els llibres fossin menys cars de produir, i més àmpliament disponibles.

Els primers llibres impresos, els fulls solts i les imatges que van ser creades abans de l'any 1501 a Europa són coneguts com a incunables.. Segons els experts, el primer llibre que s’imprimeix en una impremta catalana és del 1473, una traducció llatina  d'Ethica. Politica. Oceonomica d'Aristòtil. El 1474 s’imprimeix el primer llibre en llengua catalana Obres o trobes en lahors de la Verge Maria.

En el conjunt dels Països Catalans, al llarg del segle XV hi va haver 24 impremtes distribuïdes en 10 localitats. Destaca la figura del ric mercader alemany Hans Rix de Chur, que en la València de final del segle xv va controlar el mercat editorial, va promoure la primera del Tirant lo Blanc, del 1490, i va obrir una gran llibreria.

Tirant lo Blanc, probablement la millor novel·la catalana de tots els temps, va significar un pas important en la narrativa d'Occident. Joanot Martorell la va començar a escriure el 1460 i la tenia molt avançada quan va morir el 1468. Llavors, Martí Joan de Galba va acabar-ne els darrers capítols i  la va imprimir a València, Nicolau Spindeler el 1490. És una obra emblemàtica de la qual només existeixen tres exemplars a tot el món

Durant el segle XV, les impremtes dels Països Catalans van posar en circulació 243 textos., 135 escrits en llatí, 102 en català i 6 en castellà.  A banda dels ja citats destaquen la Bíblia valenciana del 1478, La suma de la art de arismetica de Francesc Santcliment de 1482, Constitucions de Catalunya de 1495 i Lo somni de Joan Joan de Jaume Gasull de 1497.

Destaquem el cas de la Bíblia valenciana, ja que durant molt de temps es va arribar a dubtar de la seva existència. La Bíblia Valenciana, de la qual es van imprimir uns 600 exemplars, és la primera Bíblia impresa en català, la primera de tota la península Ibèrica i és la quarta que es va imprimir al món, després de la Bíblia Vulgata en llatí del 1448, i les traduccions alemanya del 1466 i italiana del 1471.

El 1482, la Santa Inquisició va començar una investigació que va acabar amb la crema de tots els exemplars d’aquesta Bíblia i la prohibició de tornar-la a imprimir. 

Final

La frase de la setmana és un paràgraf extret de l’article de Jordi Bilbeny “Els lectors de València i la Nació Catalana al segle XV”

El segle XV i XVI, la Inquisició es va proposar una cerca completa i una confiscació completa dels llibres més significatius de la cultura catalana, de forma premeditada, metòdica, diligent, incansable, amb tota la força de la llei, sense estalviar-se ni tan sols tortures, ni confiscació de béns, ni execucions exemplars.

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada