dimarts, 25 d’abril del 2023

TORTURADES... 22 dones, testimonis del terror que s’ha exercit del 1941 al 2019, a la comissaria de la policia espanyola de la Via Laietana, 43

Vull una resposta. 11a temporada, emès el 24 d'abril de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Canal Vull una resposta de YouTube 

Gemma Pasqual escriptora, autora entre altres de MarinaXènia, tens un WhatsApp, Xènia, #KeepCalm i fes un tuit,  Viure perillosament. Recentment ha publicat Torturades

Blanca Serra, lingüista i activista

Pilar Rebaque, advocada

Pep Cruanyes, advocat, Comissió de la Dignitat

Via Laietana, 43. Jefatura Superior de Policia de Barcelona. Durant el franquisme va ser la seu de la Sisena Brigada d'Investigació Social, coneguda com a Brigada Político-Social . A la primera planta se situaven els despatxos; als pisos superiors, les sales d’interrogatoria; al soterrani, els calabossos. La BPS s’estructurava en diferents gurps especialitzats: Grup I - Afers Laborals, Grup II - Activitats Catalanoseparatistes, Grup III - Activitats Comunistes, Grup IV - Activitats Anarquistes, Trotskistes i Socials, Grup V - Servei d'Universitat.

Via Laietana, 43... La gola del llop... La casa dels horrors...  Entre les parets d’aquest edifici, s’ha exercit la repressió més violenta i la tortura sistemàtica durant dècades.  És totalment impossible saber amb exactitud quantes persones han estat torturades durant el franquisme a la Jefatura Policial perquè, el 1977, el llavors ministre espanyol d’interior Rodolfo Martín Villa va ordenar la destrucció dels arxius dels serveix policials. La repressió violenta i la tortura no es va acabar, però, amb la mort del dictador.

Detencions arbitràries, maltractaments i tortures per causes polítiques, orientació sexual, identitat de gènere, militància sindical i veïnal, discriminació ètnica i racial, catalanisme, independentisme... Probablement, milers de persones , majoritàriament homes, però també dones.

 “La tortura té un biaix de gènere”, explica l’advocada Pilar Rebaque. Amb les dones, la tortura té un component de gènere específic: els insults, la humiliació, l’obscenitat, l’ús particular i sexuat de la violència.

Gemma Pasqual ha recollit en un llibre el testimoni de 22 dones que han estat torturades a la comissaria de Via Laietana. Vint-i-dues dones que han patit el terror. La primera, Soledat Real, comunista i militant feminista detinguda el 1941. La darrera, Xènia Garcia, la noia dels cabells blaus, detinguda el 18 d’octubre de 2019.

En el capítol final del llibre “Torturades” s’identifiquen fins a 57 repressors i torturadors. L’Estat espanyol ha estat denunciat i condemnat moltes vegades pels diferents organismes que vetllen pels drets humans. La Unió Europea l’ha condemnat deu vegades, set de les quals amb Grande Marlaska com a ministre de l’interior. Molts dels 57 policies identificats com a repressors han estat condecorats.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi, comencem!

Final

La frase de la setmana de Frantz Fanon, revolucionari, psiquiatre i filòsof nascut a la Martinica: “El colonianisme no es comprèn sense la possibilitat de torturar, de violar o de matar. La tortura és una modalitat de les relacions entre els ocupants i els ocupats.”

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent, que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada