dijous, 27 d’abril del 2023

Octuvre.cat: "Acció per la memòria lingüística". El català Narcís Bonaplata, fundador de la 'Feria de abril' de Sevilla. La història de Catalunya dia a dia. Francesc Vicent Garcia, poeta barroc. Vida i misteris del Rector de Vallfogona

LA CLAU de la nostra història. Programa 228, emès el 25 d'abril de 2023 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès


Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 228

La setmana passada la plataforma OCTUVRE.cat va difondre un vídeo en què definia els atacs que la llengua catalana rep de l’Estat espanyol des de fa més de 300 anys com a intent de genocidi.

OCTUVRE feia referència en el seu vídeo a dos llibres cabdals que a hores d’ara es troben descatalogats i impossibles de trobar si no són de segona mà. “La persecució política de la llengua catalana”, de Francesc Ferrer i Gironès i “L’intent franquista de genocidi cultural contra Catalunya” de Josep Benet. Des d’aquí n’afegiríem un altre, en la mateixa línia , igual d’interessant:  “Catalanofòbia”, de Francesc Ferrer i Gironès.

El que es proposen des d’octuvre.cat és molt interessant i necessari. El seu pla l’han anomenat “Acció per la Memòria Lingüística” i consisteix a fer un buidat dels dos llibres citats i que a hores d’ara són impossibles de trobar, per tal bona part del contingut circuli per les diferents plataformes des de YouTube a TiK Tok passant per Twitter, Whatsapp, Telegram Instagram o correu electrònic. Tot aquest contingut quedarà recollit a la plataforma en l’aparta octubre.cat/genocidi-cultural.

Celebrem, doncs iniciatives com les d’octuvre.cat perquè com ells mateixos diuen, “és imprescindible tenir ben present que l’Estat espanyol fa més de 300 anys ens va declarar la guerra contra la llengua catalana”. I aquí, encara hi  afegiríem que ens va declarar la guerra lingüística, cultural i nacional.

Conquesta, colonització i assimilació... El projecte imperialista de la Gran Castella que va començar a néixer a principis del segle XVI i que el culminar  creant una nació inventada: Espanya (la Gran Castella) i inventant-se també un nom per al castellà: espanyol. Va harmonitzar la legislació; va encunyar una sola moneda; va ensenyar una sola llengua i una única història, mítica i simbòlica.

I així ha estat fins ara mateix. Governs, mètodes i intensitats diferents, però sempre sota la mateixa màxima “"Un rey, una ley, una religión, una moneda, una llengua.”

Des d’octuvre.cat només ens demanen tres coses: Que mirem el seu vídeo. Que entrem a la pàgina octubre.cat/genocidi-cultural i que ho compartim tot plegat amb els nostres contactes. Ells tenen televisions, diaris, governs, exèrcit i acadèmies. Nosaltres ens tenim a nosaltres mateixos.

Final           

La frase de la setmana de l’escriptor i dramaturg espanyol Enrique Jardier Poncela

“La Historia es la mentida enquadernada.”

Tornem el 9 de maig. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que tingueu un bon 1 de Maig!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada