dilluns, 27 de maig del 2024

La PATUM de Berga, 600 anys d'història

LA CLAU de la nostra història Programa 265. Emès el 23 de maig de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès


Convidat:

Ramon Felipó i Oriol, advocat, investigador en el camp de la cultura popular i bibliòfil.


Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 265

La festa del Corpus Christi va néixer durant el segle XIII i el papa Joan XXII la va universalitzar l’any 1316. La primera notícia coneguda de la celebració del Corpus Christi a Berga data de l’any 1454.

Arran de la processó de Corpus es van anar configurant dos actes clarament diferenciats: la Processó pròpiament dita, venerant el Santíssim Sagrament i l'església catòlica, i la Bulla, amb un caràcter purament civil i laic i destinada a honorar i homenatjar les autoritats civils.

En les antigues processons del Corpus Christi desfilaven uns entremesos que estaven destinats a educar, moralitzar i alliçonar el poble per tal que aprofundís en el coneixement de les Sagrades Escriptures. Amb el pas del temps, però, aquests entremesos van anar prenent entitat pròpia i es van anar popularitzant, més per la seva vessant lúdica que pel seu caràcter alliçonador. De mica en mica, van perdre el seu sentit original i, d’aquestes representacions, en restaren només les parts més festives. La gresca del seguici processional va anar pujant de to, sobretot abans de la sortida de la processó i també un cop finalitzada aquesta.

Això va acabar donant pas a unes mostres festives que acabaren conformant, com hem dit abans, la Bulla o Bullícia del Santíssim Sagrament. Un fenomen,  que tingué lloc a diverses viles i ciutats de Catalunya, però que es va anar extingint com a conseqüència de les prohibicions promulgades pels poders civil, eclesiàstic i reial,. Poques d’aquestes manifestacions sobrevisqueren al Concili de Trento del 1563, i fins i tot els entremesos foren tocats de mort per les restrictives disposicions del segle XVIII.

D’entre totes les antigues Bullícies del Santíssim Sagrament que tenien lloc a Catalunya, únicament la ciutat de Berga ha estat capaç de mantenir i conservar-la a través dels segles. La Bulla de Berga que entre els anys 1795 i 1809 canviar el seu nom pel de La Patum. El mot Pés una onomatopeia del característic so del tabal, omnipresent a la festa. El toc d'aquest primitiu instrument té dos temps, el primer dèbil (pa) i el segon fort (tum).

Un Tabal que apareix documentat per primera vegada el 1621 i, l’any següent els Plens. El 1695 s’hi afegeixen els Gegants i l’Àliga el 1756. Els Nans Vells s’incorporen a la Festa el 1853. El 1860 la Guita Xica i, durant el segle XIX, s’afegeix a la Festa la música. La Patum infantil data de 1956.

Finalment, el 2005, la UNESCO declara La Patum Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat.

Final

La frase de la setmana de l’actor de comèdia estatunidenc Bill Cosby... No ets una cervesa, no pots fer feliç a tothom.

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història. Que passeu una molt bona setmana!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada