divendres, 5 de juliol del 2024

Reparació a Puig Antich. La Model com a escenari. La "nova" ANC, en parlem amb la seva vicepresidenta Nohemí Zafra

 

Vull una resposta. 12a temporada. Emès l'1 de juliol de 2024 per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès


Convidats:

Carme Sansa, actriu de teatre, televisió i cinema. Activista social, encapçalant plataformes en contra dels conflictes armats i en defensa dels drets de les dones i de la llengua catalana. Entre els reconeixements que ha rebut, hi ha tres Premis de la Crítica Teatral de Barcelona, el Sebastià Gasch per la seva dedicació al "music-hall" català (1978), el Margarida Xirgu (1991), el Premi Crítica Serra d’Or (1998) .

Jordi Panyella, Llicenciat en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona. És autor del llibre ‘Salvador Puig Antich, cas obert’ (Angle, 2014, sis edicions). Periodista del Punt Avui especialitzat en l’àrea de tribunals, també ha publicat entre d’altres llibres: ‘Fèlix Millet, el gran impostor’ (Angle, 2012, dues edicions) i ‘Causa general’ (Angle, 2019, tres edicions).

Nohemí Zafra, Formació en Administració i Finances i llicenciada en Ciències Polítiques amb Postgrau en investigació política i Màster en Participació i polítiques locals. Mediadora en un despatx d’advocatsdes de fa 10 anys. Vicepresidenta de l’ANC.

Davantal

La setmana passada va ser la Nit del Foc, la festivitat de Sant Joan i amb ella la celebració de les fogueres enceses amb la Flama del Canigó. Per això no hi va haver programa del Vull una resposta i no vam poder parlar del fet indignant que es va produir al Parlament Balear el passat 18 de juny.

Com us podeu imaginar ens estem referint a l’espectacle que va promoure el president del Parlament Balear de Vox, Gabriel Le Senne, durant el ple en què es debatia sobre la Llei de Memòria Democràtica Balear, Gabriel Le Senne, que  va estripar una fotografia d'Aurora Picornell i va expulsar dues diputades socialistes.

El fet no ha aconseguit res més que remarcar encara més la figura d’Aurora Picornell, la sastressa, activista política i militant del partit comunista que va ser afusellada la nit del 5 al 6 de gener de 1937 juntament amb les seves companyes del PCE Catalina Flaquer, les seves filles –Antònia i Maria Pascual– i Belarmina González. Les cinc dones conegudes com les Roges del Molinar.

El seu compromís amb les lluites pels drets laborals i per una vida dedicada a la política en favor de les dones, la van situar en el punt de mira del feixisme el 1936. Quan la van afusellar duia un cabdell de fil i una ploma estilogràfica, una representació de la seva vida de cosidora i d’escriptora.

Com passa sovint amb els actes feixistes, l’acte de Vox  només ha aconseguit l’efecte contrari al que buscava i Le Senne ha fet que la recordem i que difonguem la seva història de nou.

Com escrivia Núria Cadenes en un article excepcional que va titular “El somriure de l’Aurora Picornell”, sempre tindrem la sort que ens quedi aquesta fotografia: tan jove, tanta vida als ulls i aquell somriure.

En el Vull una resposta d’avui coneixerem el projecte de reparació a Puig Antich amb la Model om a escenari i també quina serà la nova línia d’actuació de l’ANC.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana seran les que diuen que van ser les darreres paraules d’Aurora Picornell

"Podreu matar homes, dones, infants com el meu que encara no han nascut. Però, i les idees? Amb quines bales matareu les idees?"

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili,

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada