dissabte, 22 de març del 2025

La immersió de la Bressola. NO, un canvi existencial. El congrés d'ERC. RENFE igual amb vaga que sense.


Vull una resposta. 13a temporada. Emès el 17 de març de 2025  per Terramar Barcelona (TVB), ETV Llobregat, Terramar Garraf-Penedès i Terramar Tarragonès



Convidats

Carles Coloma i Collado, la presentació feta per ell mateix: català, culer, professional del món de l’empresa, marit i pare, àvid lector i aspirant a escriptor. Tinc la dèria d’escriure per divertir-me jo i de passada intentar que tu, lector, també et diverteixis. Aconseguir-ho... ja és una altra cosa. Tant de bo.

Lourdes Escardívol, mestra, ex-SN ANC

Francesc Abad, analista polític


Davantal

Diumenge passat, milers de persones es van manifestar a Perpinyà darrere de la pancarta “Bressola viva, llengua viva: suport institucional ja!” El centre de la capital es va omplir de crits a favor de la llengua catalana i pancartes a favor de l’educació en català a la Catalunya del Nord.

Sense deixar el tema, us recomanem la lectura d’un molt bon reportatge de Clara Ardèvol a Vilaweb, titulat La Bressola: així es fa la immersió real en català al nord. Per cert, la  temporada 2020-2021 vam tenir el plaer de tenir-la com a col·laboradora al Vull una resposta.

En el reportatge es fa la pregunta: El mètode (exitós) de la Bressola es podria aplicar a la resta del país? Malgrat reconèixer que la situació de la Catalunya del Nord no és comparable a la resta dels Països Catalans, a  la Bressola veuen molt clar que tots els mètodes d’intervenció, traducció i reformulació constants, verticalitat i exigència amb la llengua es podrien aplicar a totes les escoles del país. Ara bé, en primer lloc seria indispensable que tots els professors tinguessin una bona formació lingüística. Em el cas de la Bressola, reben sol·licituds de professionals del nord i del sud i, alguns (sobretot del sud) no els incorporen per manca de competències lingüístiques. A més, el primer any tot el professorat té un tutor que els fa el seguiment i cursos de català per millorar la llengua.

Més coses... Una de les mestres diu: “He estat en escoles del sud en què no se sent un mot de català. ‘És que acaba d’arribar’. I què? Li has de donar les eines! És com si nosaltres aquí ploréssim perquè el 90% dels nostres mainatges parlen francès a casa.”

Quin és, doncs, el secret de l’èxit de la Bressola? La directora Ester Franch afirma que els conceptes claus són intervenció i verticalitat. “I, sobretot, fer de la llengua el pal de paller constant, des de l’espai més important al detall més petit. De la classe de matemàtiques a la corda de saltar.”

Els professors són també els dinamitzadors lingüístics del pati. Gràcies al joc va anticipant les paraules abans que ells les diguin. Els jocs, cançons i paraules que coneixen els nens són en francès. “Si no hi hagués un adult a l’inici donant paraules, acabarien canviant la llengua” diu una de les mestres.

La verticalitat... El mestre és el primer referent, però els alumnes més grans també tenen la missió d’ensenyar el català als més petits i als qui acaben d’arribar. Una de les nenes, la Cerise, de nou anys, diu: “Quan parlo amb la Lia, que és nova, quan diu un mot en francès, l’hi dic en català, com als petits.”

L’educació per projectes, a les escoles del sud, ha provocat la greu disminució en l’ús de la llengua. A la Bressola defensen molt aquest mètode pedagògic, però amb una intervenció del mestre perquè la llengua no es perdi. La directora pedagògica, Olatz de Bilbao és rotunda en aquest tema: “Si una activitat no beneficia la llengua, no la farem, en buscarem una altra. La llengua és l’eina, però també l’objectiu.”

Avui també parlarem de dos llibres separats per un marge de temps de 10 anys: “NI. La història d’un nacionalista qualsevol” i “NO. Un canvi existencial”

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana... Manllevo un altre microconte del bon amic David Vila, del recull “La revolta de Cramòvia i altres contes” El que porta per títol “Massa”

Volíem fer la revolució, però ens agradava massa el peix...al cove.

Tornem la setmana que ve.

"Permetre una injustícia significa obrir el camí a totes les que la segueixen"

Que tingueu una bona setmana i com sempre, molt bona feina!

 

 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada