dimarts, 7 de març del 2017

La importància estratègica de l'espai geogràfic català (DAVANTAL de LA CLAU de la nostra història)


Sir Basil Henry Liddell Hart, va ser un historiador militar, escriptor i periodista britànic. Va destacar per les seves aportacions en el camp teòric de l'ús militar del carro de combat (l'anomenada guerra cuirassada) en els anys 20 i 30, quan l'arma blindada era encara una novetat en els camps de batalla.

Va començar a desenvolupar teories sobre la guerra cuirassada que van suposar una modernització i una posada al dia de tota la teoria i ciència militar. Curiosament, aquestes noves teories no van ser acceptades inicialment `per l’Exèrcit britànic, però van ser altament analitzades per l’exèrcit de la República alemanya que, prenent com a base les idees de Liddell Hart va elaborar tota una doctrina militar que va utilitzar la Wehrmacht i l’Alemanaya nazi durant la Segona Guerra Mundial.

El 2016, l’Associació Memorial 1714 publicava, en doble versió catalana i anglesa, “Els plans de l’Eix a laMediterrània”, editat originalment el 1939. És una anàlisi molt detallada de ‘les idees geopolítiques alemanyes sobre Itàlia, França, les Illes Balears, Gibraltar, Catalunya i Espanya’. Tot i que el pamflet no va signat, la Biblioteca de la Universitat de Warwick l’atribueix a Sir Henry Basil Liddel Hart,

El pamflet, de només 33 pàgines en l’original anglès, descriu com els influents geògrafs alemanys analitzen la Mediterrània occidental i molt concretament el paper que hi fan les Illes Balears –especialment Menorca– i el Principat.

Entre altres, Liddel Hart resumeix les principals idees dels geògrafs nazis sobre Catalunya i la seva importància geopolítica... perquè és la porta de la Mediterrània...; perquè les seves vies d’accés obren cap a França...; perquè la Gran Catalunya (els Països Catalans) constituïda de nou, com ho va ser en el passat, com a Estat independent proporcionaria un pont terrestre a França...

i acaba dient...

“Per aquestes raons Espanya no pot permetre una Catalunya lliure. Per tal de mantenir els catalans sota la dominació castellana i per fomentar l’expansió d’Espanya, la capital del nou estat espanyol hauria de ser trasllada de Madrid a Barcelona.”

A LA CLAU de la nostra història d’avui parlarem d’aquest interessant document “Els plans de l’Eix a la Mediterrània” i de la importància estratègica de l'espai geogràfic català. 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada