divendres, 8 de setembre del 2017

Els referèndums es guanyen participant-hi


Els partits unionistes i els seus líders faran boicot al referèndum. És l'únic que poden fer. Si recomanessin anar a votar NO, l'estarien legitimant i, per tant, no ho faran de cap manera.

Crec que els votants d'aquests partits són majors d'edat i els considero intel·ligents per saber molt bé què han de fer i què han de votar. En tot cas, i perquè quedi ben clar, tothom hauria de participar en el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre, per molts motius, però bàsicament perquè:

1. El referèndum no té, ni pot tenir, cap límit de participació per considerar-ne el resultat plenament legítim. En cas contrari, es donaria facilitats a l'opció que es considera perdedora a sumar a la seva pròpia abstenció la que ja hi ha estructuralment i que és a l'entorn del 20-30%. 

A més, on és el límit? Hauria de ser un 50%? I per què no un 60%, o un 70%? Un 50% seria legítim i un 49% no?

2. En un referèndum no es tenen en compte els vots en blanc ni tampoc els nuls, només els SÍ i els NO. De la suma d'aquests, el 50% més un vot és l'opció guanyadora,

3. El referèndum és vinculant. L'argument principal que el fa vinculant és la determinació del govern català d'aplicar-ne els resultats. Si guanya el NO, anem a eleccions autonòmiques. Si guanya el SÍ, es declararà la independència i començarà el camí de construcció de la nova República catalana.

Tinguem-ho tots ben present, els del SÍ  i els del NO. Els referèndums es guanyen participant-hi, no quedant-se a casa.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada