divendres, 25 de gener del 2019

VÍDEO: Per què continuo militant a ERC? Trasllat i judici presos polítics. Cinc candidatures independentistes a Barcelona? (Darrer programa de Vull una resposta)

SETENA TEMPORADA
  Emès el dijous 24 de gener de 2019

Presenta: Jaume Marfany
Producció: Josep Pedrol i Xavier Portet
Direcció: Jaume Marfany

Convidats:

Mar Torà, estudiant

Joan Puig, editor larepública.cat

Josep M. Vilajosana , catedràtic de Filosofia del dret a la UPF

El poeta i escriptor escocès Robert Stevenson va dir: Odio més el cinisme que el diable, o potser és que tots dos són la mateixa cosa.

‘Hackejar’ els cervells humans, avui dia, és una cosa tecnològicament més possible del que ho era ahir. Així s’expressava el ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell. Com a exemples, va posar les imatges de les càrregues policials de l’1-0, la majoria, afirmava, eren “fake-news”. Imatges, deia, del Xile de Pinochet o dels Mossos d’Esquadra carregant contra una manifestació de bombers. També va negar que, com a conseqüència d’aquestes càrregues, s’haguessin produït mil ferits a Catalunya. 

Els fets de setembre i octubre del 2017 ressonen encara amb força al cor i la ment dels catalans. Ahir, l’Audiència de Barcelona va ordenar reobrir la investigació sobre el setge de la policia espanyola a la seu de la CUP el 20 de setembre de 2017. Avui, el Govern de la Generalitat ha presentat una denúncia contra la policia espanyola per les detencions de la setmana passada de batlles de la CUP i de membres del CDR i en la sessió del Parlament d’ahir, per aquests fets, el president Torra va demanar la compareixença al Parlament i la dimissió de la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera.

Mentrestant, Joaquim Forn ha confirmat que es presentarà a les eleccions municipals a Barcelona del mes de maig. En aquests moments, doncs, existeix la possibilitat que fins a cinc candidatures de signe independentista optin a l’alcaldia de la capital de Catalunya. Cinc que podrien ser sis si la Crida decideix presenta el seu propi candidat o candidata.

I encara més temes... Ahir, la seguretat de la Fira de Madrid va intentar prohibir a la vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mònica Oltra que parlés en valència amb un company. A Barcelona, a l’assemblea de taxistes, els que van intentar parlar en català van ser increpats i fins i tot insultats per una part dels seus companys.

Fets com aquests evidencien la necessitat d’un debat en profunditat sobre la situació social de la llengua catalana, però també sobre la seva marginació i degradació. Un debat que sembla espantar, angoixar i que fa molta nosa a una bona part del món polític independentista. Les conseqüències de no afrontar aquest debat les patim dia a dia. En paraules de Vicent Partal: “mentre discutim sobre el demà perfecte que volem fabricar, avui ens trobem cedint i cedint i cedint.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Comencem!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada