dimarts, 15 de gener del 2019

Qui podria ser Francis Drake? (DAVANTAL del programa núm. 123 de LA CLAU de la nostra història)

Benvingudes i benvinguts a programa núm. 123 de LA CLAU de la nostra història.

En el programa d’avui farem una segona aproximació per descobrir la persona de carn i ossos que s'amaga darrera el més famós corsari de la història mundial. Parlem de Francis Drake, un personatge que va treballar per eixamplar el poder de la monarquia anglesa atacant de forma acarnissada les armades espanyoles del rei Felip II, portadores de l'or, l'argent  i les altres riqueses saquejades per la corona hispànica al Nou Món.

A LA CLAU núm. 71 vàrem fer una primera aproximació al tema amb en Joan Canadell que va investigar l'exili de molts mercaders de nació catalana que fugien de la persecució implacable de Felip II, via tribunals del Sant Ofici, acusats d'afecció a les tesis de Luther i de pràctica del protestantisme.

Aquest afany repressiu va propiciar la seva emigració cap a Anglaterra, on la reina Elisabeth I, els va acollir i els donà la nacionalitat anglesa a canvi dels seus serveis, aprofitant sobretot les seves nombroses naus, ben proveïdes i millor armades que les angleses. Per tant no és gens estrany que trobem cognoms que són clarament d'origen català com Russell, Cornell, Fuster i molts d'altres.

Un cas curiós és el de Johan Drac. Avui parlarem de quin pot ser l'origen d'aquest cognom que un cop nacionalitzat anglès com a Drake i exercint de corsari per a la reina d'Anglaterra amb unes naus que portaven les barres catalanes com a bandera.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada