dimarts, 8 de gener del 2019

L'inici de l'aviació comercial a Catalunya (DAVANTAL del programa núm. 122 de LA CLAU de la nostra història)

El 17 de desembre de 1903, els germans Wright van dur a terme el primer vol amb motor en una  platja de Carolina del Nord. L’aparell va volar 36 metres i el vol va durar 12 segons. A Europa el primer vol va tenir lloc el 13 de setembre de 1906.

A l'Estat espanyol, algunes informacions situen el primer vol amb motor a Barcelona el febrer de 1910. Altres, però, el situen a Paterna el 5 de setembre de 1909.

El naixement de l’aviació comercial es pot situar en els primers avions encarregats de fer el transport aeri de correu durant la Primera Guerra Mundial. El 1919 neixen les primeres companyies aèries, que avui dia segueixen volant al cel del món, són: KLM (Països Baixos), a Europa, i Avianca (Colòmbia), a les Amèriques. L'any 1939 la companyia PanAm ja feia rutes entre l'Oceà Atlàntic i el Pacífic transportant de forma combinada passatgers i correu.

A principis del segle XX, a Barcelona, existien tres aeròdroms o aeroports terrestres al Prat del Llobregat i un de marítim al Port de Barcelona. El primer camp d'aviació es va situar en El Remolar (Viladecans), el 1916, en terrenys d'una granja avícola anomenada La Volateria, de la qual va prendre el seu nom. Dos anys més tard es va obrir un nou camp d'aviació  al Prat de Llobregat a uns centenars de metres de l'anterior emplaçament. L'aeroport va ser utilitzat com a seu de l'Aeroclub de Catalunya i com a base per a la flota de Zeppelin i hidroavions de l'Armada i de l'Exèrcit de Terra Espanyol. Els serveis comercials regulars van començar el 1927 amb la que va ser la primera línia d'Iberia que unia El Prat amb l'Aeroport de Cuatro Vientos de Madrid.

Fins al 1936, els aeroports de Barcelona van ser els de major trànsit internacional a Espanya.

En el primer programa del 2019 de LA CLAU de la nostra història parlarem de l’inici de l’aviació comercial a Catalunya

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada