dissabte, 19 de gener del 2019

El món editorial català (DAVANTAL del programa núm. 28 de Catalunya segle XXI)


L’estudi del Comercio Interior del Libro en España s'elabora anualment a partir de les dades que faciliten les empreses editorials associades i agremiades, permet conèixer les principals dades del sector i, sobretot, veure’n l’evolució.

Segons aquest estudi, la facturació́ per vendes de llibres a Catalunya l’any 2017, en qualsevol de les llengües, ha estat de més de 484 milions d’euros. D’aquests, un 48% corresponen a la venda de llibres en català.  Ara bé, si deixem de banda el llibre de text, que té unes dinàmiques pròpies, les vendes en català representen un 26% del mercat, una xifra que coincideix amb el percentatge de lectors de 14 anys o més que habitualment llegeixen en català (26,4%%) segons l’estudi d’Hàbits de lectura i compra de llibres a Catalunya 2017.

L’Associació d’Editors en Llengua Catalana, que ha complert recentment 40 anys de vida, aplega gairebé 100 editorials que en són membres. El 1978 van redactar un manifest que, després d’aquests 40 anys, han renovat i posat al dia. En el nou manifest posen èmfasi en la voluntat i la tossuderia de fer créixer l’edició en català, la necessitat que més lectors llegeixin en català i la necessitat de sumar i coordinar l'esforç de tothom. L’Associació constata les dificultats que existeixen, però que els fan més forts, encara, i que també cal lluitar per unes condicions de treball dignes i professionals.

El món editorial català s’enfronta als reptes que planteja el segle XXI amb la idea que caldrà una feina constant per estimular els mitjans de comunicació per tal que parlin de llibres, la convicció que les xarxes afavoreixen la proximitat, i que cald tenir l'astúcia necessària per convertir l'àmbit digital en un aliat... perquè, la paradoxa és que en el moment en què hi ha més gent que llegeix, el mercat ha caigut en un 30%. Els factors principals de la caiguda han estat la crisi econòmica, la pirateria i el canvi d’hàbits a les hores de lleure. Les persones que llegien els vespres i els caps de setmana, lectors més ocasionals, accedeixen a la cultura i a la informació mitjançant les tauletes i els telèfons intel·ligents.

Avui, a Catalunya segle XXI parlem del món editorial en català.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada