dissabte, 12 de gener del 2019

Catalunya al món. Les relacions internacionals (DAVANTAL programa núm. 27 de Catalunya segle XXI)


Catalunya està immersa en un procés de canvi que afecta tot el planeta, i a totes les escales (mundial, europea, espanyola i catalana) i en tots els àmbits (econòmic, social, cultural, etc.)

Quina ha de ser la posició de Catalunya en l’Europa i en el món del segle XXI? Com hauria d’enfocar les relacions i la cooperació internacionals?

Europa ha de trobar un lloc propi en l’escenari internacional, en contraposició a l’ordre actual de les grans potències militars i econòmiques que actuen sota el dictat únic dels seus interessos a curt termini. Els europeus hem d’oferir un nou model de  relacions internacionals, basat en la llibertat, la pau, la cooperació, la seguretat i el respecte al medi natural. La capacitat de valorar el coneixement, la innovació, l’explotació racional i sostenible dels recursos naturals, les relacions de cooperació, l’intercanvi de serveis,… han de ser elements fonamentals d’aquest model de futur. La Unió Europea ha de ser l’instrument per implementar-lo a escala mundial.

Les relacions internacionals tenen, també, una altra cara. Catalunya gaudeix d’una situació geoestratègica privilegiada des del punt de vista econòmic, comercial, comunicacional i militar. Mentre el tràfic marítim des del sud-est asiàtic hagi d’optar per la via del Mediterrani, els ports catalans –amb el de Barcelona en primer terme- representen l’accés més ràpid al cor d’Europa. El corredor mediterrani, per carretera i ferrocarril, esdevé el nexe de connexió principal del centre i sud d’Espanya amb Europa i, cada cop més, l’aeroport del Prat se situa com un important “hub” internacional. Pel que fa la seguretat en l’espai mediterrani –el contacte més important i extens entre Orient i Occident, culturalment i econòmicament parlant- la diagonal Catalunya-Israel esdevé una de les línies de control comunicacional i militar més importants del planeta.

La cooperació internacional, especialment en tot el que representi augmentar el nivell de benestar de les persones, ha de ser un dels pilars bàsics de les relacions internacionals.

Tot seguit en parlem a Catalunya segle XXI.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada