dilluns, 18 de març del 2019

Catalunya: llibertat o submissió (Sobre un article d'Axel Schönberger)


Des de fa temps, s’escriuen centenars d’articles a Europa i al món sobre el procés d’independència. Catalunya i les seves reivindicacions són força presents en els diversos mitjans de comunicació i en l’opinió pública internacional.

El diari digital alemany  "Neue Debatte" ha publicat recentment un article del catedràtic de la Universitat de Bremen, Axel Schönberger sobre la situació actual de Catalunya. La conclusió de l'article és que només es podrà aconseguir la independència mitjançant la desobediència civil i la resistència cívica no violenta. (En aquest sentit, podeu llegir aquests articles penjats al blog: La resistència no violenta l'únic camí. Desobediència civil i acord de pau.   i Del judici a la independència passant per la desobediència civil )

Aquí podeu trobar l’article complet traduït. Tot seguit us resumeixo alguns dels punts que considero més interessants (encara que us recomano la lectura de l'article sencer)

El catedràtic assegura que durant els últims mesos la llei espanyola ha perdut totalment la seva legitimitat. Les sentències dels Tribunals espanyols, així com les accions del Ministeri Públic han provocat que la Justícia espanyola es converteixi en una "injustícia legal".

Aquestes actuacions “injustes legalment” fan creure i desitjar que, jutges, fiscals, i membres del Govern espanyol, que són responsables de violacions de drets fonamentals, acabin rendint comptes per les seves accions davant d’un tribunal internacional.

Els catalans tenen molt properes la República Catalana i la llibertat, sempre i quan actuïn de forma decidida i coherent. Si dubten i accepten les ordres "legals/il·legals" de l'Estat espanyol, perdran i mai més tindran oportunitat de fer realitat el seu dret a un Estat propi.

El dret a la autodeterminació del poble català no s' aconseguirà mitjançant l' obediència a Espanya i els seus tribunals. Només la desobediència massiva a l' Estat espanyol que, de fet, ja ha perdut tota legitimitat a Catalunya a causa del seu comportament repressiu, els pot conduir a la victòria.

La comunitat internacional, només té en compte qui controla efectivament el territori. Mentre aquest sigui l'Estat espanyol, el Govern de Catalunya no té cap possibilitat d' aplicar amb èxit el dret d' autodeterminació del poble català.

L' objectiu del PP ha estat i és sotmetre Catalunya completament i de forma definitiva, destruir les institucions catalanes i perpetuar l' explotació econòmica de Catalunya. Qualsevol renúncia per part catalana ajudarà Espanya i perjudicarà Catalunya.

Seria un error creure que Catalunya podria negociar una reforma més favorable del Estatut iseguir dins Espanya sense més problemes. És un tot o res per Catalunya. Espanya asfixiarà econòmica i culturalment Catalunya per tal que continuï sent una colònia de l' Estat espanyol.

Si com a mínim dos milions de catalanes i catalans deixen d’emprar el castellà en la seva vida civil i professional i consegüentment emprin només amb estrangers altres llengües com l’alemany, l’anglès o el francès lliguen de facto a l’Estat espanyol de mans i peus des d’un punt de vista legal i no seria viable un control efectiu i prolongat així com l’espoli de la seva colònia catalana.

Semblant al moviment “Me too” es podria crear tot un moviment al voltant de la idea de deixar d’emprar la llengua de Franco i Rajoy i afegir-hi el boicot econòmic a productes mediates en llengua castellana.  

Per cada polític que sigui empresonat pel Estat espanyol, és necessari que en surtin dos més. Qui té por, perd. La prudència i el convenciment que la causa justa sempre acaba triomfant, conduirà Catalunya al Estat propi.

Si Espanya segueix violant els drets humans i oprimint Catalunya es convertirà en un Estat "pària" que es veurà condemnat, a la llarga, al ostracisme internacional, tal com li va succeir temps enrere a la República de Sudàfrica.

A ningú li agrada ser un màrtir. Però en la situació actual, Catalunya necessita patriotes disposats a sacrificar-se si és necessari.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada