dimarts, 4 de juny del 2019

Qui era Baltasar de Castiglione, autor de Il Cortegiano? DAVANTAL del programa 140 de LA CLAU de la nostra història)


La historiografia oficial ens diu que Baltasar de Castiglione va néixer a Màntua, el 1478. Va ser un escriptor italià, famós per la seva obra Il libro del Cortegiano (El cortesà), una guia per al bon govern que reflecteix els ideals polítics i culturals del Renaixement. L'ideal del cortesà és una persona educada, que respecta l'amistat, estima una dama platònicament i coneix la cultura clàssica. L'obra va tenir gran repercussió i es va traduir a la majoria de llengües europees.

En Baltasar de Castiglione se’l considera un dels pares de l’italià modern. Tot i així, en Vittorio Cian, crític literari i acadèmic italià, en endinsar-se a la llengua literària d’En Castiglione, especialment la que ha deixat impresa a les planes d’Il Cortegiano, no es pot estar de sorprendre’s pel fet que un escriptor que aspirava a la correcció més delicada i a la normalització lingüística a través del toscà, mostrés «un retrocés de formes toscanament correctes»tan preocupant. Al seu text hi apareixen molts errors que fan el seu italià rar, poc comú i fora de lloc.

Els estudis apunten, però, és que la llengua de Baltasar de Castiglione estava farcida de catalanades i catalanismes, cosa que el delata com a catalanoparlant.

La pregunta és... com és que un dels considerats pares de l’italià modern, escriu en un toscà macarrònic i semiànarquic, farcit de catalanades i catalanismes? Qui era en realitat en Baltasar de Castiglione?

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada