divendres, 21 de juny del 2019

VÍDEO: 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGTBI. Els pactes municipals (Darrer programa de Vull una resposta)

SETENA TEMPORADA
  Emès el dijous 20 de juny de 2019

Presenta: Jaume Marfany
Producció: Josep Pedrol
Direcció: Jaume Marfany

Convidats:

NatàliaEsteve, advocada

Josep Cortada, membre de la sectorial LGTBI de l'ANC

Josep Pinyol, historiador

Davantal

Dissabte passat es van constituir els ajuntaments de Catalunya. Les dades ens diuen que 729 municipis tenen alcaldes independentistes, 87 són del PSC, un del PP i cap de C’s.

En un cantó de la balança, tenim que allà on ha fet falta, s’han produït 61 acords de govern entre els tres grans partits independentistes. Concretament, 41 entre ERC i JxCat –amb 23 alcaldies per a ERC i 18 per a JxCat–; 19 entre ERC i la CUP –amb 17 alcaldies per a ERC i 2 per a la CUP–; i només un pacte entre JxCat i la CUP que va donar l'alcaldia a JxCat.

Si ens fixem en l’altre cantó de la balança, en 25 municipis, el PSC ha pactat amb JxCat; en 18 amb ERC i en 2 amb totes dues formacions. D’aquest total de 53 municipis, n’hi ha uns 30 en què els partits independentistes s’han perjudicat entre sí. Entre els casos més rellevants, hi trobarem Figueres, Sant Cugat del Vallès (ERC+CUP+PSC han deixat fora JxCat) i Santa Coloma de Farners (a darrera hora es va impedir un pacte JxCat+PSC per deixar fora ERC).

També hi ha hagut diversos intents de pacte, fallits, amb el PSC. Per exemple, Guanyem Girona, la candidatura en què s’integrava la CUP, va proposar un pacte amb ERC per a desbancar JxCat de l’alcaldia, amb el suport del PSC a la investidura, però l’acord no va reeixir.

Ara és el torn de les diputacions... A la de Barcelona, sembla que estem vivint una repetició del que ja va passar a l’ajuntament. Amb PSC i ERC empatats amb 16 representants, la decisió estarà a les mans dels Comuns i d’Ada Colau.

El concepte LGTBI, encara que té un recorregut més llarg, es va popularitzar a partir de la dècada de 1990. Entre altres coses, ha permès reemplaçar el terme “comunitat gai” que, malgrat que va ser molt reivindicatiu i important en el seu moment, deixava fora i en silenci a altres identitats i sexualitats.

Els incidents que van tenir lloc el 28 de juny de 1969 a Stonewal van marcar l'inici de l'alliberament homosexual i es va decidir que aquest dia seria el Dia Internacional de l'Orgull LGTBI. La Comissió Unitària 28 de juny el commemorarà, com cada any, a Catalunya. En parlarem amb la sectorial LGTBI de l’Assemblea Nacional Catalana.

Som-hi. Comencem!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada