dissabte, 8 de juny del 2019

VÍDEO: "Cartes als presos polítics". Primer Fòrum Intersectorial ANC. El judici. Conclusions de les acusacions (Darrer programa de Vull una resposta)

SETENA TEMPORADA
  Emès el dijous 6 de juny de 2019

Presenta: Jaume Marfany
Producció: Josep Pedrol
Direcció: Jaume Marfany

Convidats:

Berta Juanias i Espriu, llicenciada enn Filologia Catalana.Es dedica a la formació d’adults en llengua catalana, comunicació i TIC. Coautora del llibre "Cartes als presos polítics"

Lola Salmerón, educadora social i escriptora. Entre altres, ha publicat “La esperanza tiene un nombre, Ismail”. “El cafè de las tres” !”El te de medianoche” i “Records de mon iaio en temps de guerra”. Coautora del llibre "Cartes als presos polítics"

Alba Oliveres, membre del SN de l'ANC. Comissió d’Accions Sectorials de l’ANC

Dolors Marín, membre de la sectorial de Psicòlegs de l'ANC

Jordi Flores. advocat, membre de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya.  

Davantal

Mentre la justícia aturava l’exhumació de Franco (per cert amb un text en què es referia al dictador com a cap d’Estat d’Espanya des de l’1 d’octubre de 1936, poc després del cop d’Estat contra la República) a la sala de plens on se celebra el judici contra el procés, es qualificava l’1 d’octubre com un cop d’Estat. El discurs dels fiscals ha estat extremadament dur, agressiu, farcit de tergiversacions i falsedats, en algunes parts intentant humiliar els acusats. . “Catalunya era un polvorí” “Hi havia un clima d’insurrecció”. Hi havia unes masses que es van llençar contra la policia espanyola i un cos, el dels Mossos d’Esquadra amb 17.000 agents al servei del procés d’independència. A més, han fet responsables als acusats del miler de votants ferits pels cops i empentes de la  policia espanyola i de la Guàrdia Civil.

Per donar arguments al delicte de rebel·lió van afirmar que sí, que hi va haver violència...una violència d’intimidació, una violència ambiental i van posar l’1d’octubre al mateix nivell que el cop d’Estat del 23-F on, van assegurar, que tampoc no hi va haver violència física, sinó tan ols intimidatòria.

Per a l’acusació són on érem al principi. De res han servit els més de 4 mesos de testimonis de proves documentals. Rebel·lió, sedició o conspiració per la rebel·lió. De l’absolució ningú en parla. La setmana que ve hi haurà la fase final d’aquest judici amb l’exposició dels informes de les defenses i el torn de darrera paraula dels acusats. Després, quedarà vist per a sentència.

S’exhaureixen també els dies per aconseguir els pactes postelectorals als diferents municipis. A hores d’ara, encara no està assegurada una alcaldia independentista per a Barcelona.

Dissabte, i durant tot el dia,  l’ANC celebrarà el primer Fòrum Intersectorial a l’Orfeó Gracienc de Barcelona. S’hi faran al voltant de 20 xerrades obertes al públic.

“Cartes als presos polítics” és un llibre que recull les cartes que Berta Juanias i Espriu i Lola Salmerón han estat enviant als presos polítics i als exiliats. Cartes amb dues veus diferents, però amb un anhel en comú: la llibertat.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. 

Som-hi. Comencem!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada