dissabte, 26 d’octubre del 2019

VÍDEO: "Barça ou Barzakh" els MENA. 10 dies de respostes a la sentència (Darrer programa de Vull una resposta)


Presenta: Jaume Marfany i Clara Ardèvol
Producció: Josep Pedrol i Xavi Portet
Direcció: Jaume Marfany

Convidats:

Joan Aldavert, escriptor. Autor de llibres com “Hereus del demà”, “Amb ulls de nen” i “Barça ou Barzakh”

Francesc Abad, analista polític

Joan Marc Jesús, SN de l’ANC

Davantal 

Dimarts, la llevantada va descarregar amb molta força sobre el país. Cases i negocis arrasats, carreteres tallades, arbres caiguts, un mort i cinc *desapareguts. Han caigut entre 200 i 300 litres per metre quadrat en algunes zones del país. Des del Vull una resposta volem maniestar la nostra solidaritat i suport amb tots els afectats.

Dos-cents dos detinguts, dels quals una trentena han ingressat a presó preventiva sota les imputacions de desordres públics, danys, atemptats contra l'autoritat, desobediència i resistència i setanta-sis han quedat en llibertat amb mesures cautelars. Prop de sis-centes persones ferides de diversa consideració. Tretze persones hospitalitzades, una en estat molt greu. Quatre persones han perdut la visió d’un ull. Seixanta-cinc periodistes ferits  mentre treballaven cobrint els disturbis... Aquestes són fins ara les xifres resultants de les diferents protestes ciutadanes contra la sentència del Tribunal Suprem.

Molts dels detinguts són joves, alguns menors d’edat. Aquest és segurament un canvi important de paradigma en el procés d’independència. Són els fills i els néts de la revolució dels somriures.

Fa un mes que la Guardia Civil va detenir 9 persones, set de la quals van ser empresonades. Actualment estan en mòduls separats i tenen grans dificultats per a rebre cartes i trucades. Xavier Duch i Jordi Ros són en un mòdul d'aïllament, només poden sortir de la cel•la tres hores al dia. Ahir mateix, Ferran va ser castigat amb més aïllament per les denúncies de maltractaments i li impedeixen de comunicar-se amb el seu pare i la seva parella.

Els darrers anys s’ha multiplicat el nombre de nois joves que emigren sols a Catalunya. És el que es coneix com a MENA (Menors emigrats no acompanyats). L’any 2015 en van arribar 377. El 2016 prop de 700. El 2017 1.500 i el 2018 3.600 adolescents.

El professor de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB diu: “Els MENA que ara són entre nosaltres i molts dels que vindran tenen mil i un perfils. Cadascú arrossega la seva història. Cal conèixer-la per entendre’ls perquè són com són i es comporten de la manera que ho fan.” Avui ho intentarem amb en Joan Aldavert, autor del llibre “Barça ou Barzakh”.

En parlem de tot plegat amb els nostres convidats. 

Som-hi. Comencem!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada