dimarts, 8 d’octubre del 2019

Figueres, la Gernika catalana (DAVANTAL del programa 148 de LA CLAU de la nostra història)



Entre el 13 de febrer de 1937 i el 24 de gener de 1939, Catalunya va patir milers d’atacs de part de  l’aviació  italiana,  alemanya  i  franquista.  Més  de  140  poblacions  catalanes  foren  bombardejades al llarg de la Guerra Civil.

Per a la guerra aèria Franco va comptar amb l’Aviació Legionària Italiana i els 764 avions que durant tot el conflicte  li va enviar Mussolini. Va utilitzar també 277 avions alemanys amb capacitat de bombardeig, a més de la Legió Còndor, creada a principis de novembre de 1936.

L’Estat espanyol va esdevenir el camp de proves per aplicar les tàctiques bèl·liques que es generalitzarien durant la Segona Guerra Mundial. Una d’aquestes tàctiques va ser el bombardeig indiscriminat i sistemàtic sobre la població civil. La rereguarda desapareixia i esdevenia front de guerra, convertint, així, el conflicte en una guerra total. Catalunya va ser el territori més castigat pels atacs de l’aviació franquista, amb més de 5.500 persones mortes a causa dels bombardeigs feixistes, especialment italians. 

Figueres va ser la ciutat que, després de Barcelona, va patir és víctimes mortals (en xifres absolutes) durant els bombardejos de la Guerra Civil del 1936-39. La devastació patida s’explica pel fet d’haver estat la darrera capital republicana i perquè va acollir milers de persones durant la retirada.

Figueres va patir 17 bombardejos que van deixar una xifra total d'entre 284 i 291 morts identificats. Tot i això alguns historiadors indiquen que n'hi hauria pogut haver més de 400, fruit de l'afluència humana que va viure la ciutat i a jutjar pels 560 edificis enrunats, que suposaven gairebé una quarta part del nucli urbà. De les més de 140 poblacions catalanes bombardejades, Figueres va ser la segona amb més víctimes mortals, després de Barcelona, i la comarca de l'Empordà, amb 340 morts, també va seguir la del Barcelonès.

El nostre convidat d’avui ha publicat aquest llibre “Figueres, la Gernika catalana. Els bombardeigs de Figueres durant la Guerra Civil, 1938-1939”

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada