divendres, 8 de maig del 2020

La flama de la llibertat que per sempre ens guiarà. Travessant la boira del matí (La Revolta de Pasqua de 1916)



Avui, m’ha arribat aquest versió catalana de “The Foggy Dew” (La boira del matí) interpretada pel grup català "El fil d'Ariadna". És una cançó irlandesa que narra l’Aixecament de Pasqua, conegut també com la Revolta de Pasqua de 1916, un aixecament armat que va ser el preludi de la independència d’Irlanda.



La Revolta de Pasqua forma part de la història d’Irlanda i n’és un dels fets més rellevants. El 24 d’abril de 1916, 1.600 combatents de diversos grups organitzats, liderats per la Germandat Republicana Irlandesa i la seva branca armada, els Voluntaris Irlandesos, conjuntament amb l’Exèrcit de Ciutadans Irlandesos, van ocupar el centre de Dublín. Un manifest signat pels principals dirigents nacionalistes va proclamar la República d’Irlanda i la independència del Regne Unit.

Fins al 29 d’abril, el centre de Dublín va ser escenari d’enfrontaments armats sagnants. La resposta de la Gran Bretanya va ser d’una repressió brutal. Van haver-hi més de 450 morts, 2.000 ferits i una gran quantitat de patriotes irlandesos detinguts i processats.

Quinze líders nacionalistes van ser executats. Entre ells, Patrick Pearse, que havia estat proclamat president del govern de la nova República. També James Connolly, un dels representants de l’esquerra socialista irlandesa, líder sindical que va combatre en defensa dels drets dels treballadors i alhora patriota independentista d’Irlanda.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada