divendres, 21 de maig del 2021

"Història de l'esquerra independentista". Acord de govern ERC-JxCat. Feixisme al País Valencià

Vull una resposta. 9a temporada. Emès el 20 de maig de 2021 per ETV Llobregat i TerraMar

Convidats

Carles Viñas, Doctor en història contemporània per la UB. Especialista en subcultures urbanes. Membre del Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies de la UPF. Coordinador de la “Història de l’esquerra independentista”

Joan Puig,  editor de larepublica.cat

Toni Infante, Decidim PV, portaveu de la campanya Reciprocitat Ara!

Davantal

Avui, és dilluns 17 de maig. Aquest programa de Vull una resposta, doncs, i per raons tècniques, l’estem gravant tres dies abans del dijous, que és quan l’estareu veient.

Avui ha esclatat la notícia que molts segurament esperaven. Sembla ser que hi ha un acord per formar govern entre ERC i JxCat. A hores d’ara, no coneixem exactament què implica aquest acord i, sobretot, desconeixem el que en diuen la “lletra petita” (si n’hi ha) i els serrells que puguin restar encara pendents. El pre-acord haurà de passar per les bases de JxCat i la votació es farà entre dimarts 18 i dimecres 19. Jordi Sánchez ha dit, però, que no preveuen l’escenari de noves eleccions.

En aquests moments, plantegem encara alguns dubtes que, potser, estaran o no aclarits el dijous 20.

Més enllà del repartiment de conselleries i, per tant, també de càrrecs de confiança...Més enllà dels acords per gestionar el millor possible l’autonomia...  estem davant d’un acord sòlid o d’un acord de mínims?

El nou govern té una estratègia compartida que ens permeti aixecar la declaració d’independència del setembre de 2017?

En quina situació queda el Consell per la República?

Hi haurà estratègia unitària independentista al Congrés espanyol?

L’independentisme ha arribat on ha arribat per molts motius. Avui en parlarem d’un, i molt important. Tota aquella gent que durant els anys més foscos del franquisme, del postfranquisme i del règim monàrquic del 78 va mantenir la flama encesa i, amb la seva lluita i el seu sacrifici, van posa la llavor d’aquesta majoria independentista que avui tenim a la societat catalana.

Quantitat d’organitzacions polítiques, sindicals i sectorials que es van iniciar amb el PSAN, l’IPC, l’MDT, Endavant, Arran,  OSAN... el Comitè Català contra la Constitució Espanyola, els Grups de Defesna de la Llengua, Els CSPC, Maulets, els Col·lectius Obres en Lluita, la Coordinadora Obrera Sindical, La intersindical...I molts altres...

I, m’allargaré una mica, però no me’n puc estar de recordar persones, algunes en un o altre moment,  han estat companys de lluita i de camí...  i que Blanca Serra enumera en el pròleg a la “Història de l’Esquerra Independentista” com Agustí Alcoberro, Marcel Casellas, Dolors Serra, Carme Travesset, Aleix Reyné, Núria Cadenes, Pere Bascompte, Josep Maria Cervelló, Josep de Calassanç i Serra, Isabel Herrero, Ignasi Farinyes, Jaume Fernánndez, Carles Benítez al costat d’activistes més veterans com Blanca i Eva Serra, Jordi Moners, Josep Guía, Josep Ferrer “el nen” i  Carles Castellanos.

I no podem oblidar els joves que ens van deixar en la lluita, en aquest llarg camí cap a la independència: Martí Marcó, Fèlix Goñi, Toni Villaescusa, Quim Sánchez... Albert Ibáñez “el Patufet”, Guillem Agulló, Jordi Martínez de Foix, Gustau Muñoz... Xavier Andreu, Maria Rosa Andreu “la Mai” Mari Llum López “la Joana”, Maria Mercè Marçal, Mait Carrasco, Toni Lecha, Josep Mariné, Josep Lluís Pérez, Josep Vidal, Antoni Massaguer, Pere-Iu Baron, Marià Manera...

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana la prenem del pròleg de Blanca Serra a la “Història de l’Esquerra Independentista”. Uns versos de Joana Raspall:

Visc forastera / en una terra xopa / de desmemòria...

Marxem amb el pensament posat en tota la nostra gent, que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili. Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina! 

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada