divendres, 16 de juliol del 2021

La Caixa de Solidaritat. Iceta Ministro de Cultura i Deporte... i molt més.

Vull una resposta. Darrer programa de la 9a temporada. Emès el 15 de juliol de 2021 

per ETV Llobregat i TerraMar

Convidats

Jordi Domingo, advocat. Cònsol Major del Consolat de Mar de Barcelona

Joan Puig,  editor de larepublica.cat

Manel Carrasco, activista. ExSN de l’ANC

Davantal

Portem ja més d’un any i mig amb la pandèmia. 4 milions de morts en tot el món, als Països Catalans, més de 30.000, 22.000 dels quals s’han produït al Principat. Extremem, doncs, la prudència.

Sovint, l’independentisme català acostuma a parlar molt sobre Escòcia. Sense anar més lluny, el president de la Generalitat Pere Aragonès, en el seu discurs d’investidura, va invocar la via escocesa per poder arribar a la independència: "Vull fer com Escòcia el 2014 i m’agradaria que l’Estat espanyol sabés fer com el Regne Unit".

Madrid no és Londres. El Regne d’Espanya no és el Regne Unit. Però, és que Catalunya no és Escòcia. Caldria tenir-ho molt en compte i reflexionar-hi força quan continuem pensat que pot haver-hi “diàleg” i referèndum acordat.

Catalunya no és Escòcia, però tampoc no som els Països Bàltics, ni molt menys encara Kosovo. L’1 i el 3 d’octubre van ser una victòria, una gran victòria, però el model de desconnexió que s’havia previst (de la llei a la llei) va fracassar. L’estratègia basada en la desconnexió unilateral, transitar de la legalitat espanyola a la legalitat catalana mitjançant l’aprovació pel Parlament de Catalunya de la llei de Transitorietat jurídica, va fracassar. Era un model basat en la manera com Estònia, Letònia i Lituània es van emancipar de Moscou.  El fracàs es va produir perquè no es va sospesar suficientment la diferència entre aquestes repúbliques bàltiques i Catalunya.

Catalunya ha d’establir la seva pròpia estratègia tenint en compte tots aquests (i altres) condicionants.  La meva opinió (que val tant com qualsevol altra) és que caldria elaborar una estratègia unilateral basada en la suma de la desobediència civil i la legitimitat democràtica. Legitimitat que ja tenim, però que hem de continuar refermant on i quan calgui. Hauríem de ser capaços d’aprendre del que va passar l’octubre de 2017 i estar, tots plegats, molt més preparats... preparats i decidits, perquè la desobediència civil comporta més repressió, més detinguts, més empresonaments. Tothom n’ha de ser conscient, polítics, dirigents i l’avantguarda civil que haurà de suportar el vessant més dur de la repressió. I aquí és on es podrà saber si som febles o som forts. Demostrarem que som forts i guanyarem la independència si ens sentim i som capaços de tirar endavant aquesta estratègia de desobediència civil. Serem febles i haurem d’esperar temps millors si no ens sentim amb forces per combatre l’Estat d’aquesta manera.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. 

Som-hi. Comencem!

Final

El programa d’avui ha estat el darrer de la novena temporada de Vull una resposta. Des de l’octubre de 2012 fins avui han estat prop de 360 programes en què hem seguit de ben a prop l’actualitat política catalana i, en especial, del procés cap a la independència.

El Vull una resposta tornarà el mes de setembre per iniciar la que serà la seva vuitena temporada en antena. És el moment de recordar i agrair una vegada més a tots els que han fet possible aquests 360 programes: La Núria Orriols, la Xènia Serrat, en Jaume Antoni Morell, la Magda Gregori, en Xavi Portet, en Josep Pedrol, la Clara Ardèvol... a tota la gent d’ETV Llobregat, a tots els nostres convidats i, evidentment, a tots vosaltres, la gent que en segui des de casa. Sense ells no hauríem arribat fins aquí.

Us deixem amb algunes imatges per al record. Imatges d’alguns d’aquests 360 programes.

I una temporada més marxem amb el pensament posat en tota la nostra gent, que és tota la que pateix la repressió, la presó i l'exili, Els volem lliures. Els volem a casa.

Tornem al setembre, Que passeu un bon estiu, cuideu-vos molt i... que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada