dilluns, 5 de desembre del 2016

3/12/1981 La detenció de 23 independentistes


3 de desembre de 1981... Coneixem la notícia a primera hora del matí. S’acabava de produir una de les accions repressives més importants contra l’independentisme català. 23 militants independentistes són detinguts de matinada i els és aplicada la llei antiterrorista que havia estat aprovada pocs mesos abans al Congrés espanyol. Aquesta vegada la repressió ens tocava molt de prop a la gent d’Esplugues perquè un dels detinguts era en Marcel Casellas, amic, músic, compositor i veí molt conegut al poble. A més d’en Marcel, altres independentistes eren detinguts a Barcelona, a Manresa, a Reus i a València.

Han passat 35 anys.. Encara recordo molt bé, però, la mobilització popular que es va originar en contra d’aquestes detencions. Va ser realment espectacular, tenint en compte l’època i la situació política. A Esplugues, els Consells Populars de Cultura Catalana (un element clau, durant els anys 70 i 80 a Esplugues i a altres poblacions, en la lluita per la llengua i en la recuperació dels elements propis de la cultura tradicional i popular catalana, sempre des de posicions clarament independentistes) vam engegar, conjuntament amb els Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (molt actius a Esplugues durant l'època) el que després s’anomenaria popularment: “Esplugues: 10 dies de lluita”. Mobilitzacions, tancament de botigues, assemblees populars...

Els detinguts van restar incomunicats i sotmesos a durs interrogatoris i a tortura. Finalment, van ser posats en llibertat 19 d’aquestes persones sense càrrecs, i dos dels detinguts al País Valencià van ser alliberats sota fermança. Pere Bascompte i Jaume Llussà van ser empresonats, acusats de pertànyer a Terra Lliure.

Avui, 35 anys després, quan la situació del país és força diferent i quan som ben a punt d’aconseguir la independència, vull recordar aquelles persones, lluitadors i lluitadores, que en moments molt difícils arriscaven diàriament la llibertat i fins i tot la vida perquè aquest país pogués avançar en el camí de la seva llibertat.

Aquests són els seus noms. Alguns, malauradament, ja no podran veure aconseguit el seu ideal:

Els militants d'IPC: Mait Carrasco (Barcelona), Marcel Casellas (Esplugues de Llobregat), Carles Castellanos (Barcelona), Josep Vicent Just (València), Teresa Lecha (Barcelona), Maria Llum López (Barcelona), Josep Mariné (Reus), Daniel Pérez (València), Blanca Serra (Barcelona), Eva Serra (Barcelona).

Simó Aguilar (València), militant del Partit Nacionalista del País Valencià (PNPV).

Els independentistes Jaume Llussà i Pere Bascompte (Manresa), Eduard Aleu (València), Pere Anguera (Reus), Maria Alicia Corachan (València), Lluís Font de Rubinat (Reus), Clara Galovart (Manresa), Josep Oliveres (Manresa), Lluïsa Parra (València) i Pilar Sala (a Manresa). 

Podeu veure el vídeo "Esplugues, 10 dies de lluita" clicant aquí

El resum que va fer l'IPC de les tortures infringides als independentistes detinguts.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada