dimarts, 22 d’agost del 2017

Catalunya laboratori de la societat postcapitalista? (Marina Subirachs. Congrés Catalunya i Futur)


Primera taula rodona "Els reptes del segle XXI" en què van participar Josep Fontana, Marina Subirachs i Ramon Folch. (Crònica de Guillem Carreras)

El desarrelament d’una societat cada cop més bipolaritzada
(Marina Subirachs)

“S’està creant un sistema de classes socials a nivell internacional”, resumí Marina Subirachs. La burgesia decimonònica estava arrelada a un territori i en conseqüència tenia un alt interès en el progrés social dels treballadors. Actualment, estem vivint la consolidació d’una classe burgesa d’abast transnacional que ha canviat radicalment els seus objectius. Ja no opera en l’àmbit estatal, i en conseqüència, no mostra la menor preocupació en destrossar societats senceres. De fet, aquesta classe és completament inaccessible a les persones que desposseeix. Les classes treballadores són incapaces d’identificar-ne seus dirigents, que poden restar al marge de qualsevol reivindicació o protesta.

Un procés de desarrelament que també està afectant amb molta intensitat les classes treballadores. Tot i ser explotats i sofrir unes condicions de vida molt dures, els proletaris tenien un lloc al món. Una xarxa de protecció i solidaritat que els protegia i oferia unes garanties essencials. Lamentablement, aquests sistemes informals d’ajuda mútua han estat destruïts. Grans masses de persones es mouen a través del món sense res, desvinculats de tota dimensió humana.

En aquest context de polarització social accentuada, alertà Subirachs, “Catalunya ha de decidir en quin bàndol es posiciona”. Expressat en altres paraules: escollir quins estrats socials han de liderar el model social. Si una classe cosmopolita formada majoritàriament per tècnics que reforcen la base ideològica del capitalisme o una classe mitjana local, arrelada al territori i que, amb la seva activitat productiva, en generi un retorn directe.  Per Subirachs, la tria és clara: “per les seves característiques, Catalunya es podria convertir en un laboratori de com pot ser la societat postcapitalista. Un banc de proves per sospesar canvis profunds en el sistema de producció i serveis” que tinguin el benestar de la ciutadania com a prioritat bàsica.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada