dijous, 24 d’agost del 2017

No es pot construir un país nou amb velles mentalitats (Ramon Folch. Congrés Catalunya Futur)


Debat inaugural Congrés Catalunya i Futur. Intervenció del Sr. Ramon Folch i Guillèn, catedràtic de biologia, especialista en sostenibilitat, gestió i divulgació ambiental, Fundador de DEPANA, director de les grans obres «Història Natural dels Països Catalans» i «Biosfera»

Informació i eficiència no són conceptes forçosament complementaris. Una coneguda paradoxa intel·lectual alerta que el control exhaustiu d’una solució poc eficient dificulta la recerca d’apostes més racionals. Folch ho il·lustrà amb un bon exemple:  disposar d’un coneixement pràcticament absolut del funcionament dels motors de combustió interna ha obstaculitzat la investigació de motors electrònics. Sigui per mimetisme o temença, les propostes més innovadores queden arraconades.

La prosperitat de les futures generacions implica, no pas l’optimització d’unes eines desfasades, sinó del mateix sistema enèrgic. Metafòricament parlant, no convé substituir la barca vella per una de nova, sinó construir un pont nou que sigui més estable. En aquest sentit, Folch defensà l’abandonament del model productiu sustentat en el carboni com una opció política de primera magnitud, que fins i tot podria ser recollida com a principi constitucional. Aconseguir que cada usuari sigui un potenciar d’energia suposarà un canvi revolucionari de primer odre. Entre altres virtuts,  permetrà l’abandonament de la via termonuclear –poc respectuosa pel territori i poc eficient des d’una perspectiva econòmica –i la independència factual respecte els tercers països d’on actualment importem energia.

Els catalans,hem de ser modestos però no pas pusil·lànimes. Saber que vivim en una petita part del món, i tanmateix, creure’ns que en aquesta porció de terreny que ens ha tocat viure podem superar l’estancament de l’actual model amb fórmules fins ara no explorades.

Ramon Folch va concloure la seva intervenció insistint que cal reballar per un nou país, però que aquest ha de ser també nou. No podem construir un nou país amb velles mentalitats


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada