dijous, 25 de gener del 2024

Solidaritat Catalana. La història de Catalunya dia a dia. Canigó 1883. La llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer. Com Catalunya s'obrí al món mil anys enrere

LA CLAU de la nostra història. Programa 250. Emès el 23 de gener de 2024 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès 

Canal de LA CLAU de la nostra història al YouTube

Davantal

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 250.

L’ANC ha convocat una consulta als seus associats per tal que decideixin si volen impulsar o no una llista cívica les properes eleccions al Parlament de Catalunya.  La votació serà telemàtica i es durà a terme entre l’1 i el 14 de març d’enguany.  

El primer gran moviment unitari català en unes eleccions (i potser l’únic fins ara) es va produir el 1906 amb el nom de Solidaritat Catalana. Va esdevenir un dels moviments cívics i polítics de major transcendència de principis del segle XX a Catalunya. Va unir diversos grups polítics: com la Lliga Regionalista, el Centre Nacionalista Republicà, la Unió Catalanista, part d'Unió Republicana, els Republicans Federals, el Partit Carlí i el Partit Integrista.

Va néixer com a resposta als fets del Cu-Cut i a la Llei de jurisdiccions, de la qual demanaven la derogació. El programa polític comú que van elaborar es coneix com a "Programa del Tívoli", ja que va ser llegit al teatre del Tívoli el 14 d'abril de 1907.

Les eleccions es van celebrar el 21 d'abril de 1907 i  la Solidaritat Catalana va triomfar arreu de Catalunya, amb un total del 67” dels vots i 41 escons dels 44 que s’elegien.

Per trobar un exemple de llista cívica, però no unitària, hem d’anar a les eleccions al Parlament de Catalunya  del 28 de novembre de 2010. Solidaritat per la Independència, també anomenada Solidaritat Catalana per la Independència es va presentar com a coalició en aquestes eleccions. En les llistes de les quatre circumscripcions apareixien noms molt coneguts de la societat civil com, entre altres,  Alfons López Tena, Utriel Beltran, Isabel-Clara Simó, Hèctor López Bofill, Santiago Espot, Antoni Strubell, Núria Cadenes, Joan Laporta, Francesc Xavier Segura, Santiago Vilanova o Anna Arqué.

La coalició va obtenir un 3,28% dels i quatre escons. Es va tornar a presentar a les eleccions del 2012, però ja no va obtenir cap representació.

Final

La frase de la setmana d’Audre Lorde, escriptora afroamericana, feminista i activista pels drets civils

L’opressió no té gènere, ni raça, ni classe. Però la resistència tampoc té límits.

Tornem la setmana que ve. Us esperem aquí, per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història.

Que passeu una molt bona setmana!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada