dimecres, 10 de gener del 2024

L'Informe independent sobre el "Lawfare" a Laura Borràs. Comissió d'investigació dels atemptats gihadistes del 17-A

Vull una resposta. 12a temporada. Emès el 8 de gener de 2024 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès

Canal del Vull una resposta a YouTube

Convidats:

David Ros, economista, membre de la Comissió d’Economia Catalana del Col·legi d’Economistes i del Col·lectiu Maspons i Anglasell. Professor a l’Institut Nacional d’Administració Pública i formador de secretaris i interventors a l’Escola d’Administració Pública de Catalunya.

Agustí Carles, jurista, advocat de Drets, un dels impulsors de la querella contra Rajoy, Montoro i Fernández Díaz per l'operació Catalunya. Advocat de Javier Martínez.

Javier Martínez, pare del nen assassinat en l’atemptat de les Rambles el 17-A

Davantal

No per no esperades, no deixen de sorprendre les esmenes a la totalitat a la Proposició de Llei Orgànica d’amnistia presentades pel PP i Vox. Es debatran el proper dimecres al Congrés espanyol i, malgrat que segurament no tindran cap recorregut, alguns dels punts d’ambdós documents revelen una vegada més l’esperit antidemocràtic i anticatalà dels dos partits polítics.

El PP planteja la creació d’un nou delicte, el de “deslleialtat constitucional” que permetria  castigar aquelles autoritats i funcionaris que promoguessin la desobediència a les lleis o l’incompliment de resolucions judicials per tal d’intentar perjudicar la unitat d’Espanya. En aquest sentit, demanen que es tipifiquin com a delicte les declaracions d’independència i els referèndums o consultes il·legals, i promou la dissolució de les organitzacions o persones jurídiques que incorrin en qualsevol d’aquests delictes.

Fonts del PP ja donen per fet que l’esmena no tirarà endavant, però adverteixen que en cap cas representarà el final del procés, sinó que serà precisament l’inici de la campanya política, social i legal que emprendrà, en paraules del diputat Miguel Tellado per tal de: “rearmar l’estat i frenar i revertir el dany que els independentistes i el PSOE està fent al país”.

En la mateixa línia, i una mica més enllà, s’expressa VOX. Proposa la recuperació del delicte penal de sedició i, també, un nou delicte que castigui amb un mínim de sis anys de presó i un màxim de  deu “els que negociïn amb condemnats, processats o sostrets de l’acció de la justícia per delictes contra la constitució, ordre públic, traïció i la independència de l’Estat i la pau i la defensa nacional.” L’esmena insisteix en la il·legalització dels partits separatistes que “amenacin la unitat d’Espanya i l’ordre constitucional”.

Al Vull una resposta d’avui parlarem de dos temes judicials summament importants. D’una banda, l’informe elaborat David Ros i Isidrè Llucià, membres del col·lectiu independent de juristes Maspons i Anglasell, en què s’analitza, fonamentant-se en la Llei de contractes del servei públic, la sentència contra Laura Borràs. La conclusió dels experts és que “el cas de la presidenta Laura Borràs és un cas d’ús i abús tergiversat del dret.

D’altra banda, parlarem amb l’advocat Agustí Carles sobre la Comissió d’investigació sobre el dret a saber la veritat i les implicacions derivades dels atemptats de Barcelona i cambrils del 17 d’agost de 2017. Comptarem amb la presència d’una de les persones que més ha lluitat per desvetllar la veritat sobre aquells atemptats: Javier Martínez, el pare del nen de tres anys assassinat al 17 d’agost de 2017 a les Rambles de Barcelona.

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem! 

Final

Ahir ens va deixar el director de cinema Ventura Pons, un home professionalment i personalment compromès amb el cinema català i en català. Compromès amb la llengua i el seu país. Ell acostumava a dir:

Per fer les coses s'hi ha de creure

Comencem un nou any i continuem marxant amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada