dimarts, 30 de gener del 2024

Scrabble en català, eina de país. L'amnistia... llei-trampa?

Vull una resposta. 12a. Temporada. Emès el 29 de gener de 2024 per ETV Llobregat i TDT Terramar Penedès



Convidats:

Armand Sanmamed president de la FISC (Federació Internacional Scrabble enCatalà)

Núria Vilajeliu, , tècnica organització d'esdeveniments

Guillem López, jurista


Davantal

Ahir diumenge, Vilaweb publicava una interessant entrevista amb l’advocat Gonzalo Boye.

L’advocat ha estat el negociador, per part de Junts per Catalunya, de la llei d’amnistia. Fins ara, Gonzalo Boye no havia fet cap declaració sobre el text actual de la llei. Ahir, però, advertia de la gran esquerda que presenta ara per ara el text de la llei. Una esquerda, afirma Boye, que pot produir una gran inundació si d’aquí a demà dimarts el PSOE no accepta les esmenes que demanen de retirar la referència al terrorisme.

Si el text queda com ara, ens diu Gonzalo Boye, no només intentaran fer-hi entrar les 26 persones del Tsunami i els encausats de l’operació Judes, sinó que l’advocat alerta que poden haver-hi jutges que miraran de rescatar llistes de persones (segons Boye, ha vist 50 o 60 nomes de persones) que un dia van ser investigades ii que corren el perill de tornar a ser introduïdes en la causa. Si les manifestacions del Tsunami són considerades terrorisme, es podrien arribar a exigir responsabilitats per aquest delicte a qui ells volguessin d’entre els centenars de milers que hi van participar.

El PSOE tampoc ha acceptat que se suprimeixi la referència a l’exclusió dels delictes de traïció o contra la independència de l’Estat espanyol. Segons afirma Gonzalo Boye, aquesta esmena és d’una gran rellevància, ja que n’està convençut que, una vegada aprovada la llei, es reobrirà, per exemple la famosa trama russa del procés. Les conseqüències podrien ser que qualsevol que hagi tingut una actuació internacional, que critiqués coses que passaven per part de les autoritats espanyoles podria ser acusat d’alguns dels delictes del capítol segon en matèria de traïció.

Això ho deia Boye ahir, doncs bé, abans del que ell vaticinava, el jutge Aguirre ha reactivat la trama russa de Vólkhov per dinamitar l’amnistia amb els delictes de traïció. Avui, un dia abans que el congrés espanyol validi el text final de la llei d'amnistia.

Digueu-li inversemblant, rocambolesc, kafkià, esperpèntic o estrafolari, però potser en Boye té raó quan diu que esstem cometent un error quan pensem només en el president Puigdemont, en Marta Rovira o en els vint-i-sis del Tsunami. En l’esquerda de la llei hi caurem tots. Si obren aquesta esquerda, hi entrarem tots, i el dia de demà, tots terroristes. I els partits a què pertanyen els dirigents d’aquesta suposada trama terrorista es veuran enfrontats a una possible il·legalització. La història d’Espanya ho demostra: allò que no s’aconsegueix per la via parlamentària, s’aconsegueix per via judicial.

Caldria votar no a aquesta llei-trampa d’amnistia?

En parlem tot seguit amb els nostres convidats. Som-hi. Comencem!

Final

La frase de la setmana del poeta, novel·lista i dramaturg irlandès Oscar Wilde

“No visquis donant tantes explicacions... Els teus amics no les necessiten, els teus enemics no se les creuen i els estúpids no les entenen.”

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada