dijous, 7 de març del 2024

Repressió, represaliats, amnistia...

Vull una resposta. 12a temporada. Emès el 4 de març de 2024 per ETV Llobregat i TDT Terramar Garraf Penedès

Canal del Vull una resposta al YouTube

Convidats:

Adrià Sas, Activista. Represaliat. Membre de la Plataforma antirepressiva de Barcelona

Josep Bustos Solé Membre de la Plataforma antirepressiva de Ponent

Davantal

El passat dissabte 2 de març es van complir 50 anys de l’assassinat de Salvador Puig Antich. N’hem parlat en aquest programa i ho tornarem a fer dilluns que ve amb en Jordi Panyella autor del llibre Salvador Puig Antich, cas obert i amb l’advocat Pep Cruanyes, El cas Puig Antich va passar de la justícia ordinària a la militar amb l’argument que el que va passar el 25 de setembre de 1973 al portal del carrer Girona, núm. 70 era una cas de terrorisme.

Cinquanta anys després, la paraula terrorisme continua present en la justícia espanyola. Els dotze membres del CDR implicats en l'operació Judes estan acusats de pertànyer a una organització terrorista clandestina i estable i els demanen fins a 27 anys de presó. I la setmana passada el Tribunal Supremo va decidir obrir una causa penal per terrorisme contra el president Carles Puigdemont i el diputat del Parlament Ruben Wagensberg pel cas Tsunami.

El setembre de 2021 vam parlar en aquest programa amb Adrià Sas, que a finals de 2020 havia estat condemnat a 3 anys i mig de presó, després que la Generalitat i la Fiscalia mantinguessin la seva acusació, per atemptat a l'autoritat i un delicte de lesions, L’Adrià  havia estat jutjat per l'agressió a dos Mossos d'Esquadra durant el primer aniversari de l'1 d'Octubre, el 2018, una acusació que ell va negar en tot moment durant el judici.

Gairebé quatre anys després de la sentència i després de diversos recursos, la via judicial s’ha esgotat per a Adrià Sas. El 12 de març el Tribunal Suprem deliberarà sobre el recurs presentat per la seva defensa. El resultat de les deliberacions es faran arribar al TSJC que serà el que notificarà als advocats de Sas la resolució. Si el Tribunal Superior decideix no acceptar cap de les al·legacions, l’Adrià tindrà 10 dies per entrar a presó des del moment que rebi l’ordre executòria.

El cas d’Adrià Sas és un dels molts casos causats per la repressió que l’Estat espanyol ha exercit a partir del 2017. Els acusats en l’operació Judes que ja hem citat anteriorment. El cas de Dani Gallardo que havia d’ingressar a presó la setmana passada i que ha decidit no lliurar-se voluntàriament. Gallardo ja va passar tretze mesos en presó preventiva després d’haver estat detingut durant les protestes a Madrid contra la sentència del procés, i ara el tribunal vol que compleixi els dos anys i onze mesos que li resten per a acabar la pena.

Els coneguts com els “vuit del Rectorat”, per als quals la fiscalia demana penes de fins a 2 anys i mig de presó pel tancament al Rectorat de Lleida en la detenció de Pablo Hasél.

Aquests són només alguns dels casos de la llarga llista de represaliats.   .

En parlem tot seguit amb els nostres convidat. Som-hi. Comencem! 

Final

La frase de la setmana extreta de la darrera carta que va escriure Salvador Puig Antich des de la Model.

La nova és escueta: Condemnat a mort. Seria molt difícil exposar els meus sentiments en aquests moments. Tal vegada, i com afirmació del per què he lluitat i que ara, moment de la gran prova, hi crec més fermament. Han portat a terme una venjança irracional. Fàstic, fàstic és el que sento...

Marxem amb el pensament posat en la nostra gent que és tota la que pateix la repressió, la presó i l’exili.

Tornem la setmana que ve. Que tingueu molt bona feina!

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada