dimarts, 19 de març del 2024

CORRELLENGUA 2024, homenatge a M. Carme Junyent

 

Aquest 2024, la Coordinadora d’Associacions per la Llengua Catalana (CAL) dedicarà el Correllengua a la filòloga i lingüista M. Carme Junyent.  Més enllà de retre homenatge a una de les figures més compromeses i lliures en la defensa del català, des de la CAL volem també posar èmfasi en la trajectòria i l’activisme d’aquesta estudiosa de les llengües amenaçades i minoritzades.

Com a coneixedora de les causes i els processos que provoquen la desaparició d’una llengua, Junyent va ser una de les persones que ja fa anys va alertar sobre la possible extinció del català. A més, en el seu llibre El futur del català depèn de tu (Penguin Llibres), aquesta reconeguda lingüista ja va expressar la idea que “si de la llengua no ens n’ocupem nosaltres, els parlants, no la salvarà ningú“.

El Correllengua 2024 vol transmetre i amplificar el missatge de M. Carme Junyent en defensa de la llengua, així com els seus coneixements sobre la diversitat lingüística del món i el seu valor.

L’acte d’inici del Correllengua 2024 serà el dijous 4 d’abril a l’Aula Maragall, ubicada a l’edifici històric de la UB (Gran Via de les Corts Catalanes, 585), se celebrarà la taula rodona titulada Com conviure amb la diversitat lingüística? ha estat organitzat amb la col·laboració del GELA, grup de recerca, depenent de la Universitat de Barcelona, del qual Junyent va ser-ne la directora i la investigadora principal 

Els ponents seran Mònica Barrieras, membre del GELA; Òscar Andreu, presentador i guionista, i Amina Chabeh, activista i educadora. La discussió estarà moderada per Jaume Marfany, president de la CAL. També tindrà lloc la lectura del Manifest del Correllengua 2024 a càrrec de l’autor, el filòleg i escriptor Jordi Badia.

L’acte central es farà a Masquefa, la vila de M. Carme Junyent, els propers dies 24 i 25 de maig. La programació dels actes es farà conjuntament amb l’Ajuntament del municipi i les entitats de la població.

Pel que fa al cartell de l’edició d’enguany, ha estat dissenyat per Laura Tusell, estudiant de Disseny Gràfic i Creacions Digitals. Amb aquest cartell l’autora ha volgut retre un especial homenatge a M. Carme Junyent, representant la lluita per la llengua i la transcendència del feminisme. Segons la Laura, “l’ús de l’estil geomètric aporta dinamisme i modernitat al disseny, reforça la seva expressió visual i la seva significació simbòlica”.

Teniu tota la informació a cal.cat  sobre el Correllengua 2024, materials i recursos diversos al web cal.cat

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada