dijous, 6 de setembre del 2018

A reveure, Mossèn Dalmau... sacerdot, escriptor, activista, patriota, gran persona...(1926-2018)



"Arriba un moment que globalment ja en tenim el nas ple, de malconviure amb uns veïns que no ens volen tal com som, que ens creuen forasters, que decideixen per nosaltres, i, a més, malament, en contra dels nostres interessos col·lectius com a poble". (Mn. Dalmau)

Se'n van els més bons... Ahir ens va deixar Mossèn Dalmau, sacerdot, activista, gran persona. El defineixen perfectament els títols dels seus dos llibres de memòries: "Un capellà rebel, un sacerdot lliure" el primer, i "Una lluita per sobreviure amb dignitat" el segon. 

Amàlia Bosch, escriptora i historiadora de Gallifa, el 2016, en feia la petita (gran) història d'aquest capellà lluitador en sis articles que va titular "Una vida de pel·lícula". Del tercer n'extrec aquesta gran descripció del mossèn:

La seva pel·lícula pròpia, la personal, dura noranta minuts —o com a màxim cent-vint— i en aquest espai de temps ha de presentar el màxim nombre de fotogrames. Veu la vida com un cowboy: lluites i emboscades per establir-se i sobreviure en terres que els blancs diuen que no són de ningú. En realitat pertanyen als indis, que són els bons, però els cineastes americans ens fan creure que són els dolents. La batalla entre bons i dolents cal capgirar-la de dalt a baix, i aquí entra l’esperit heroic de mossèn Dalmau, que es posa a favor dels indis, perquè són els més vulnerables,  adoren les forces de la naturalesa, compten el temps per llunes i tenen la ingenuïtat de signar un tractat amb els blancs, sabent que aquests mai en compleixen cap.

Mossèn Dalmau sempre serà amb nosaltres, en el record, al costat de tants grans homes i dones que s'han quedat en el camí de la llibertat.

Qui es quedi a casa quan comenci la batalla,
i deixi la seva lluita als altres,
aquest, haurà d'ésser previsor.
Perquè qui no comparteix la batalla,
compartirà la derrota.
Ni tan sols la batalla evita qui vol evitar-la.
Lluita, doncs, per la causa enemiga,
aquell que no lluiti per la pròpia.  (Bertolt Brecht)

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada