dimecres, 20 de febrer del 2019

L'heràldica de Sant Jeroni de la Murtra (DAVANTAL del programa 128 de LA CLAU de la nostra història)


En el programa núm. 29 de LA CLAU vam parlar de Carles V i del monestir de Sant Jeroni de la Murtra. Avui, tornem al monestir amb un nou tema.

El monestir de Sant Jeroni de la Murtra es va fundar l’any 1416. Està situat al barri del Canyet del municipi de Badalona. Es va construir principalment en estil gòtic, encara que va ser edificat en diverses èpoques.

El monestir, les seves dependències i entorns més immediats, va ser declarat monument històric-artístic d'interès nacional l'any 1975 per petició de l'Ajuntament de Badalona al govern de l'Estat. Posteriorment, el 4 de març de 2014 va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, tant el monestir i els seus terrenys, com tota la vall de Poià o de Betlem.

A la CLAU de la nostra història d’avui parlarem de Sant Jeroni de la Murtra, però més concretament de l’heràldica que hi podem localitzar.

L'heràldica, o ciència del blasó, és la ciència i art auxiliar de la història que estudia específicament l'ús sistemàtic d'emblemes hereditaris plasmats sobre un escut d'armes, la seva composició i el seu significat.

Martí de Riquer divideix en quatre grups les fonts que originaren els senyals heràldics:

1) Emblemàtica de banderes preexistents, que es  convertiren en font d'origen de diversos senyals heràldics quan els seus emblemes foren representats a l'escut.

2) Emblemàtica geomètrica. Elements estructurals de l'escut com ara els reforços verticals i horitzontals pintats de colors diversos esdevingueren en senyals heràldics específics com ara els pals, la banda, el sautor, el xebró i els besants.

3) Emblemàtica parlant. Per associació fònica també van esdevenir els senyals heràldics del card dels Cardona, l'ala dels Alamany, la maça dels Maça, el mur dels Mur, etc.

4) Marques personals que foren representades com a senyal heràldic a l'escut.


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada