diumenge, 28 d’abril del 2019

Les cooperatives i el cooperativisme del segle XXI (DAVANTAL del programa 37 de Catalunya segle XXI)


Els inicis del cooperativisme se situen a l’Anglaterra a principis del segle XIX, en plena revolució industrial. És contemporani amb d’altres moviments obrers i socials com  l’anarquisme, el socialisme, el marxisme, el sindicalisme o la doctrina social de d’Església, que també propugnen la transformació social.

La primera cooperativa, entesa com a associació de persones per a l’activitat econòmica, es constitueix a Anglaterra l’any 1927. Paral·lelament, a Catalunya, també hi començava a haver experiències cooperatives, com la Companyia Fabril de Teixidors a mà  de Barcelona que inicià la seva activitat el 1842. L’Econòmica de Palafrugell o la Canetenca, com a cooperatives de consum, i La Obrera Mataronense o la Ladrillera de Terrassa, cap al 1860.

Segons la Confederació de Cooperatives de Catalunya, operen 4.779 cooperatives a Catalunya, un 22% de les totals a l'Estat Espanyol, que ocupen directament a 38.546 treballadors. La majoria, 3.042, són cooperatives de treball; segueixen les agrícoles, que són 463; les de serveis, 183; les de consum, 128; les d'habitatge, 94; i les d'ensenyament, 86. A més hi ha prop de cinquanta cooperatives de segon grau.

El nombre de cooperatives ha anat creixent des de fa sis anys. Actualment, el cooperativisme dóna feina directa o indirecta a més de 40.000 persones a Catalunya i produeixen vora el 3% del PIB del Principat, amb uns 7.000 milions d'euros en valor de producció.

En paraules del nostre convidat d’avui: “El cooperativisme és en la base del nou paradigma que necessitem construir, basat en un nou model econòmic, sostenible, equitatiu i eficient, en l’apoderament de la ciutadania i en el coneixement universal com a motor principal”.

Avui, parlem del cooperativisme i les cooperatives, aquí, a Catalunya segle XXI

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada