dissabte, 2 de juliol del 2022

Daniel Cardona. Religiosos catalans consagrats a la causa dels més pobres a l'Amèrica llatina. La reina catalana més poderosa. Per la pàtria i la llibertat, escrits de Nosaltres Sols.

LA CLAU de la nostra història. Programa 198. Emès el 29 de juny de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

DAVANTAL

Benvingudes i benvinguts a una nova CLAU de la nostra història. Programa 198

En la secció “Episodis de la nostra història” d’avui , Rafael Català ens parlarà del llibre “Patria i llibertat”, un recull de textos editat l’any 1934 per Nosaltres Sols i que aplega els principals testimonis doctrinals i polítics de l’organització liderada per Daniel Cardona.

El 14 d’abril de 1931, Francesc Macià proclamava la ”República Catalana com a estat integrant de la Federació Ibèrica”. Davant d’aquest fet, els dirigents del nacionalisme radical van oblidar les seves diferències polítiques i van iniciar un ràpid moviment d’unitat desconegut fins aleshores.

Tres dies després, però, Francesc Macià es feia enrere i acabava acceptant la via estatutària proposada per Madrid. Bona part de l’independentisme d’aleshores no accepta la nova situació i apareixen dins d’Estat Català quatre estratègies molt diferents: D’una banda, hi havia Nosaltres Sols, liderada per Daniel Cardona. El Partit Nacionalista Català, primer assaig independentista de lluita electoral. El sector obrerista de Jaume Compte, anomenat des 1934 Partit Català Proletari i les Joventuts d’ER Estat Català, dirigides per Josep Dencàs i Miquel Badia dins d’ERC, que van acceptar la via autonomista com a pas cap a la independència.

Daniel Cardona que, conjuntament amb Macià havien fundat Estat Català, es va anar distanciant de les idees i les estratègies del que seria president de la Generalitat, fins al punt d’esdevenir antimacianista. Cardona va patir l’exili tres vegades. La primera, el 1926, després del complot de Prats de Motlló; la segona el 1934 arran dels fets del 6 d’octubre i, finalment, s’exilià de nou el 1939.

El 4 de maig de 1940, a París, es va signar el document fundacional de l’”Organització”. El signants van ser Daniel Cardona i Jaume Martínez Vendrell en representació de Nosaltres Sols; Joan Cornudella i Barberà, Antoni Andreu i Abelló i Marcel·lí Perelló i Domingo  que representaven el sector d’Estat Català dit «cornudellista». L’«Organització» va acabar esdevenint el Front Nacional de Catalunya que va ajudar els aliats a lluitar contra el nazisme i el feixisme, entre moltes altres accions de lluita contra el règim franquista i per la llibertat de Catalunya.

Final

Hi ha tota una generació de patriotes que van lluitar per la independència durant el primer els primers trenta anys del segle XX, durant la República, a l'exili després de la guerra civil, cooperant amb els aliats durant la Segona Guerra Mundial i a la clandestinitat durant el franquisme.

Del llibre dedicat a Joan Cornudella i titulat “Un home del silenci” prenc aquetsa frase d’en Jaume Renyer a la introducció:

“Aquests homes del silenci que actuaven sense ostentació i sense esperar recompensa pel que feien, mereixen que els donem les gràcies mantenint viu el seu esperit i projectant-lo sobre el temps amb tot l’entusiasme i l’esperança de que ells van donar prova”.

Tornem la setmana que ve per descobrir, plegat, noves CLAUS de la nostra història. Que passeu una molt bona setmana!


Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada