divendres, 15 de juliol del 2022

Programa núm. 200. Especial: 100 anys d'Estat Català, amb Fermí Rubiralta

LA CLAU de la nostra història. Programa 200. Emès el 13 de juliol de 2022 per ETV Llobregat i TerraMar

Convidat

Fermí Rubiralta, Llicenciat en història contemporània a la Universitat de Barcelona i doctorat en Ciències Polítiques a la Universitat del País Basc. Autor de diversos estudis sobre els moviments nacionalistes i independentistes català, basc i gallec.

Davantal

El 8 de juliol de 1922, a la seu del CADCI, es va fundar el primer partit independentista català, el segon més antic d’Europa, després del Sinn Fein irlandès.

Estat Català no va ser pensat estrictament com un partit polític, sinó com una plataforma militar i cívica de defensa. Francesc Macià va ser-ne el seu líder. Treballava per la unitat cívica, social i política i per a la preparació d’un exèrcit català que consideraven imprescindible per defensar la independència després de proclamar-la.

Gràcies a la lluita contra la dictadura de Primo de Rivera, el separatisme va assolir un protagonisme destacat.  Des de les accions propagandístiques dels escamots (dirigits per Cardona i Pagès), passant pel complot de Garraf de 1925,  l’atemptat fallit contra Alfons XIII; l’emissió de l’emprèstit Pau Claris i el viatge de Macià a la URSS, per a la recollida de fons; i, sobretot, malgrat el trencament entre Macià i Cardona, l’acte propagandístic internacional que suposà el judici a París el gener de 1927 arran dels fets de Prats de Molló, convertiren la figura de l’Avi en el símbol de la lluita contra la dictadura.

En el judici de París, tots els detinguts van fer-ne una defensa totalment política. No van negar mai els fets, sinó que els van justificar. Aquestes són algunes de les paraules de la defensa dels encausats...

 “Els conjurats catalans representen la pervivència de l’esperit rebel de la Catalunya oprimida. Històricament, Catalunya ha resistit sempre violentament a ésser governada i fins a l’adveniment de la dictadura militar de Primo de Rivera, passant per l’odiós regnat de Felip V, botxí de les darreres llibertats catalanes, hom no troba més que pàgines de revolta, de violència i de sang en la nostra història amb Espanya.  [...]va exposar que l’acció es devia al desig d’assolir una “República Catalana Independent [...] que anàvem a implantar per la violència, ja que és aquest l’únic mitjà pel qual Espanya pot entrar en raó”.

Després de l’èxit de la gira americana amb l’aprovació a l’Havana (1928) del primer text constitucional per a una República Catalana independent, Macià aprofità el seu carisma per a liderar la formació d’ERC, i proclamar la República Catalana el 14 d’abril de 1931.

Final

La frase de la setmana...Del filòsof danès Søren Kierkegaard

“Hi ha dues maneres d'enganyar-se. La primera consisteix a creure el que no és veritat; la segona, a negar-se a creure el que és veritat."

La setmana que ve el darrer programa de la temporada. Us esperem aquí per descobrir plegats noves CLAUS de la nostra història. Que passeu una mol bona setmana

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada